innkalling (til hverdagsbruk)

#2971479 Rapporter misbruk

Rødhette&Ulven
Participant

Da vi fik shibaen vår ble vi fortalt at det "ikke går an" å lære en shiba innkalling. Dette er såklart bare tullprat. Du kan lære en hund hva som helst, men spørsmålet er hvordan.

På vårt grunnkurs ble det også "jobbet med" innkalling. Dvs, det ble gjort sport ut av å ødelegge enhver innkalling man måtte ha hatt med seg i bunnen før kurset. Men for hunder som ikke kan/vil komme inn kan man ikke legge lista på samme sted som med "vanlige" føreroppmerksomme hunder. Det vil si, å slippe disse hundene løse for deretter å prøve å bli morsommere enn fristelsene er FÅNYTTES når bare det å være fri er så forsterkende. Jeg kan i dag ikke fatte og begripe hvorfor man ikke trente med langline, og utelukket mulighetene for å feile.

For frøkna vår ble løsningen å nettopp bruke friheten som belønning. Vi har slett ikke god innkalling i dag, hunden er godt over året gammel, og veien frem er lang (ikke minst fordi jeg gir henne muligheten å feile såpass ofte at jeg ødelegger for egen trening), men det funker for oss. Men hadde jeg vært flinkere hadde vi nok også hatt bedre resultater!

Det vi gjør er å unngå å kalle henne inn for å ta henne i bånd. Vi har trent inn en kommando: "vent", som betyr stopp der og vent til vi kommer, og det er den vi bruker når vi skal knipse på båndet ute på tur, hvis det kommer noen etc. "Kom" har vi trent ved å sette navn på det når hun kommer (og reservert det til de gangene hun kommer mot oss i tempo), og da får hun som regel alltid belønningen: løpe fri igjen. Eller hvis hun er treningsvillig: et par korte øvelser som fri ved fot, kontakt, sitt etc. Evt lek med ball, fille.

Innlæringen av både "vent" og "kom" startet med langlinen som sikkerhetsnett. Hun fikk ikke gå helt løs før jeg følte meg trygg på at vi ville lykkes – det vil si vi trente på områder uten forstyrrelser. lenge!

Poenget med vår trening er at hun ikke skal oppfatte at det å komme til oss betyr tap av frihet, men som en lek. Det er også årsaken til at vi ikke bruker innkalling der det er andre ting som frister mer. Da er ikke lek med oss noe av høy verdi… For oss er det folk og andre hunder som er de store fristelsene. Der bruker jeg "vent" i stedet. Da får hun også lov å belønne seg selv ved at hun får stå og se på fristelsen. Og noen ganger får hun til og med "værsågod" og lov til å løpe bort til det som frister, hvis det er kjente som kommer. Er vel derfor "ventet" sitter såpass godt, fordi belønningen er såpass sterk de gangene hun får værsågod.

Lykke til, og gi ikke opp. Det går!