utstilling

Hjem Forum Åpent forum Border Collie.. utstilling

#2136925 Rapporter misbruk

Anonym

Man kan ikke stille ute en bc først og fremst fordi det ikke er noe «ideal» utseende på den. Rasen er ene og alene en brukshund hvor egenskaper som gjeterhund er det ENESTE tellende. Det skal nevnes at godt gemytt og god helse er en selvfølge.

I noen land finnes det varianter av border collie som vises i utstillingsringen. Disse har etterhvert fjernet seg endel fra den opprinnelige bc, med tanke på arbeidskapasitet og ikke minst innstinkt.

Erfaringen fra andre land sier at disse utstillingsvariantene stort sett er ubrukelige som arbeidshunder, og det er mye «fiendtlighet» mellom de som bruker hunden som et arbeidsredskap og de som «leker» seg i utstillingsringen. Disse hundene er faktisk endel av levebrødet til endel bønder. Og all tukkling med rasen blir reagert kraftig på.

I Norge har man tatt lærdom av dette og det skal kun være eksepsjonelt gode gjeterhunder som i det heletatt skal kunne vurderes utifra utseende. Kravene er såpass høye for at muligheten for å stille ut skal være fjerne for ikke si uoppnåelig.

Border Collie og Working Kelpie(må ikke forveksles med Australsk Kelpie) blir «voktet» av Norsk Sau og Geit.

Og som det heter: En Border Collie som ikke gjeter sau er ikke en Border Collie, men en hund som bare ligner……