Alaskan Husky

Alaskan Husky

Alaska husky er ikke en rasehund, men en blanding av polare raser, fuglehund, greyhound m.m. I motsetning til de fleste andre blandingshunder har en god del AH stamtavler (slik at interesserte kan følge linjene for å finne den hunden fra de linjene en vil ha) og er avlet av mennesker for et formål; å trekke, ha fart, styrke og å være utholden. Det er den mest brukte sledehund i verden. Det eneste som mange av de polare hundene er bedre på er pelsen.

Siden alaska husky ikke er avlet for utseende, finnes den i mange varianter av størrelse, vekt, farge på øynene, farge på pelsen, pelstype, og ørefasonger. Langdistanse huskyer har ofte en tettere pels og kraftigere bygning enn sprinthunder. For å få enda bedre løpshunder er det mange som eksperimenterer litt med å blande inn litt vorsteh- og pointerblod, og kanskje litt mynde. Dette gjør de raskere og mer trekkvillig, men litt mindre hardføre enn de tradisjonelle polarhundene. Siden de er iblandet jakthund har mange et sterkt jaktinstinkt.

Gemyttet på alaska husky er også viktig i avlen, aggressive og gretne hunder blir ofte selektert ut, dermed er de fleste grei mot andre hunder og mennesker. Det at den er grei og utholden gjør den til en utrolig fin å bruke til friluftsliv, både til bruk med sele og kløv. At pelsen er litt tynn i forhold til andre polarhunder gjør ingen ting, et dekken som kan beskytte utsatte områder og halm og/eller et ullpledd til å ligge på gjør at de holder varmen. Alaska Husky er en veldig frisk hundetype og har bedre helse en de aller fleste registrerte hunderaser. Det er sjelden at en AH har hofte- eller albuefeil, allergiproblemer eller andre sykdommer.

De fleste konkurransekjørere foretrekker tisper mellom 20 og 23kg og hannhunder mellom 22 og 26kg. Hunder med gode poter og som kommer seg raskt etter anstrengelse er favoriserte. Med potesokker, halmunderlag og opp mot 10 000 kalorier døgnet i matfatet kan disse hundene trekke 1800 kilometer på under ti døgn.

Å eie en Alaska Husky

AH er en «rase» som krever mye aktivisering, og det er (som med alle andre hunder) viktig å vite hva du har. Siden de varierer veldig så kan det være store individe forskjeller, men de trives best i flokk. Det er fult mulig å ha en AH alene, inne eller ute, men de kan ha seperasjonsangst (hyler/uler) og veldig mange tygger på ting når de er alene.

Siden de er blandet med mye rart, har AH generelt sterkt jaktinstinkt. Det er ikke en hund som du uten videre slipper løs i skogen og håper at den holder seg nært deg…

Som med alle andre raser så er det viktig at man vet hva man går til når man skaffer seg hund.En alaska husky trenger (som voksen) mye mosjon, mer enn mange andre raser, så hvis man er et aktivt menneske, så kan det være hundetypen for deg. Hvis man tar hensyn til det hunden er avlet for, og de instinktene de har, så kan man få en flott hund av en alaska husky, en super turkamerat!

Nå skal det sies at har man hatt en alaska husky, så blir det ofte til 8-10 etter noen år. Da er ikke hund lenger en liten hobby, men en aktiv livsstil!

Rasestandard

Andre kommentarer