Alle ønsker vi å ha en innkalling på hunden vår som fungerer i alle situasjoner – alltid! Tenk å kunne få hunden til å snu på en femøring når den er i full fart etter naboens katt, eller når den har siktet seg inn på en kuruke som den har lyst til å rulle seg i? Vel, det er ikke umulig. Stikkordet er trening, og med disse 10 gode rådene er jeg sikker på at du kan komme godt i gang med innkallingstreningen du også!
Tekst: Håkon & Marthe Groven
1. Lær hunden å bli belønnet
Ideelt sett bør du kunne belønne hunden din både med lek og godbiter, men det siste er ofte det enkleste. Dette kan for eksempel være å løpe bort til en annen hund, å løpe bort og hilse på en person, å løpe bort til en lyktestolpe for å tisse etc.en krever gjerne mer innsats over tid fra din side, men til gjengjeld får du et ekstra godt våpen. Når du kan belønne hunden din godt inne må du også lære hunden å bli belønnet ute. Du må ha en belønning som fungerer godt i de situasjonene hvor du ønsker at innkallingen også skal sitte godt! Fri tilgang på mat passer sjelden godt sammen med belønningsbasert trening med bruk av godbiter. Ikke forvent at hunden vil ha godbiter eller vil leke i situasjoner med mange forstyrrelser uten at du har hatt en gradvis tilvenning til dette. Både lek og spising av godbiter må læres via gradvis oppbygging!
2. Ha kontroll på hundens ønskeliste
Finn ut hva hunden liker og ha et bevisst forhold hva som innehar de øverste plassene på hundens ønskeliste. Det må være verdt bryet for hunden å avbryte det den gjør for å komme til deg når du roper. Det er mye interessant som kan lokke der ute, det være en annen hund, løpende barn, spor etter elg, sauebæsj eller en katt. På sikt kan du med målrettet trening kunne kalle inn hunden din også fra fristelser som overgår din belønning hvis du jevnt og trutt er flink til også å belønne med aktiviteter den setter pris på. Dette kan for eksempel være å få løpe bort til en annen hund, å få hilse på en person, å få gå bort til en lyktestolpe for å tisse etc.
Husk at det er hunden som avgjør hvor bra belønningen er. Hunden gir blanke i hvor mange kroner du har brukt i dyrebutikken på en fancy leke som lyser i mørket hvis den heller vil ha drakamp med et par slitte sokker – kvaliteten på belønningen kan ikke måles kroner. Videreutvikling av belønninger er noe som kan (og bør) pågå resten av hundens liv.
Varier belønningene og utfordre deg selv ved å innimellom gi hunden en annen og gjerne bedre belønning enn det den forventer.
3. Tren kontakt
Tren mye kontakt i gradvis vanskeligere situasjoner – mens du har hunden i bånd. Gjør dette regelmessig helt fra hunden er valp. Dette gjør du ved å belønne hunden når den frivillig snur seg mot deg og ser på deg. Ikke la deg friste til å lokke på noen måte. Konsentrer deg om å belønne når hunden tar kontakt frivillig. Rop gjerne på hunden samtidig med at hunden snur seg mot deg/kommer mot deg. Valper er ofte meget lette å trene i begynnelsen av livet, benytt deg av dette og tren mye kontakt tidlig. Det har du igjen for senere!
4. Belønn frivillige innkomster
Belønn ofte for at hunden tilfeldigvis kommer innom deg når du har den løs. Ha som hovedregel at du skal kalle inn bare når du er så godt som sikker på at hunden vil komme. Test i gradvis vanskeligere situasjoner uten at du frister skjebnen så mye at det blir en vane å mislykkes. Når du mislykkes så noter det med stor skrift bak øret og prøv å unngå å sette dere i lignende situasjon igjen før du tror dere er klare for det.
5. Belønn alle (gode) innkallinger
Belønn hver eneste innkalling helt til du synes at hunden har blitt skikkelig flink til å komme når du roper. Unnlat så å belønne enkelte av de enkle innkallingene hvis det gjør deg glad å belønne bare av og til. Vi som driver med belønningsbasert trening er ofte veldig opptatte av å kunne belønne variabelt, men den tryggeste veien mot en pålitelig innkalling ligger faktisk ofte i at vi belønner så godt som hver eneste repetisjon så lenge hunden lever.
Vær heller ikke redd for å snyte hunden for belønningen hvis du har dummet deg ut og ropt i en situasjon som viste seg å være for vanskelig (fravær av belønning er tilstrekkelig straff). Men som tidligere nevnt – mislykkede repetisjoner noteres bak øret og skal føre til at man sørger for at neste repetisjon blir vellykket.
6. Pålitelighet er enkel matematikk
Det som bestemmer om du får en god og pålitelig innkalling er hvor mange vellykkede kontra mislykkede innkallinger du får til. Vi regner det som en vellykket innkalling når hunden avbryter det den driver med i det samme den hører innkallingssignalet og kommer løpende og tar belønningen som tilbys.
Vi regner det derimot som en mislykket innkalling dersom hunden ikke kommer eller hvis den kommer, men velger å ikke ta i mot belønningen. Pålitelighet er et sannsynlighetstall som vi enkelt kan regne ut; Lykkes dere for eksempel på 9 av 10 innkallinger så har dere en innkalling som er 90% sikker. Det er ditt ansvar å legge opp treningen slik at dere oppnår ønsket pålitelighet!
7. Lag deg en treningsplan (og følg den)
Sett opp en treningsplan hvor du ser for deg veien mot den gode innkallingen som en trapp. De enkle valpeinnkallingene i stuen kan være et av de laveste trinnene i trappen mens de virkelig vanskelige innkallingene ute med forstyrrelser kan være et av trinnene langt oppe i trappen. Vær tålmodig og sørg for å få gjennomført mange vellykkede innkallinger på et steg før du avanserer til neste steg. Slik kan du bygge en solid plattform på hvert nivå, noe som gjør at dere ikke raser lang nedover trappen hvis dere mislykkes.
Husk at hunden lærer hele tiden uansett om du har fokus på trening eller ikke, så ha med deg hodet – også når du ikke går ut for å trene innkalling.
8. Tenk før du slipper løs hunden
Vurder alltid situasjonen før du eventuelt slipper hunden. Har dere faktisk kommet så langt i treningen at du har en reell sjanse på å få kalt inn hunden akkurat her? Kanskje bør du vente til måkene er ute av syne? Eller til at syklisten har passert? Det er bedre å være på den sikre siden og beholde båndet på (eller bruke langline) enn at man slipper hunden og har en (eller flere) mislykkede innkal-
linger. Husk at hunden lærer hele tiden, og tenk over hva den lærer i en slik situasjon.
Ofte må man gå tilbake i treningen og mye av tiden man har lagt ned kan føles bortkastet. Vær derfor (nesten) helt sikker på at du kan få inn hunden før du knipser av lina.
La det bli en vane for deg selv å vise hensyn og å være taktisk i forhold til hvilke situasjoner du trener innkalling. Dersom du gang på gang dummer deg ut og setter deg og hunden din i situasjoner hvor dere opplever det ubehagelig å ha hunden løs, så vil det etter hvert bli smått med innkallingstrening. Planlegg treningen og unngå å ha hunden løs i de situasjoner som fort blir for vanskelige. Respekter også båndtvangsreglene for ditt område.
9. Vær konsekvent
Hvis det er flere i familien som har ønsker om og behov for den samme gode innkallingen, må de samme regler i forhold til trening og belønning gjelde for alle. Hunder skiller lett på hvilke regler som gjelder for de ulike familiemedlemmene (hva som lønner seg for hunden når den er sammen med hvem).
Gi de andre i familien (og hunden) gode vaner ved å inkludere dem i treningsplanen. Gi forbud mot å slippe hunden så lenge de ikke har belønning klar i lomma og hvis de ikke har tenkt til å holde seg til treningsplanen. Alle bør informeres om at innkallingssignalet er hellig – når hunden hører signalet skal den ikke være det minste i tvil om hva det betyr; ”Løp så fort du kan inn til mor/far så blir det garantert julekveld og vel så det!”.
10. Ikke la deg friste til å lokke
Har du en hund som kommer når du roper, men stopper 5 meter unna deg? Eller kanskje den stopper med det den gjør, snur seg og ser på deg og venter på at du skal begynne med ablegøyer? Ha is i magen! Stå helt i ro til at hunden selvstendig kommer helt inntil deg før du belønner den. For igjen – hunden lærer hele tiden, og hva lærer den når du lokker på den eller drar fram belønningen før den har kommet helt inn? Ja, helt riktig – den blir veldig flink til å IKKE komme helt inntil deg! Håndtarget er også et hett tips for å unngå slike problemer.
Vil du lære mer om innkallingstrening? Sjekk ut dette innkallingskurset på Canisakademiet.no