Takk for svar ang. hundepølse fra slakter.
Hun er forresten ikke en typisk matglad labrador, men av den uhyre sjeldne kresne sorten. Det eneste hun kaster seg over er brød med leverpostei og hjemmelagde levergodbiter. Du anbefaler at man forer en valp med max. 50% tørrfor. Hva tar du utgangspunkt i: 50% av kaloriene, 50% av forvekten, 50% av forvolumet,…?
Et lite spørsmål til slutt: Kan jeg gi tørrfisk til en valp på 11 uker? Noe jeg bør være obs. på? Så vidt jeg vet er det veldig mye proteiner i tørrfisk, er det et problem?
50% tørrfor, og tørrfisk?
Svar fra Jan Vidar Dahle
Femti prosent betyr bare at du tar litt av det ene og litt av det andre. I volum blir det omtrent likt om likt hvis du ser for deg tørrfôret oppbløtt. Men skal vi være helt nøyaktig mener jeg halvt om halvt målt i omsettelig energi, altså i kalorier hunden greier å fordøye og ha nytte av. I praksis blir dette gjerne 100 gram tørt tørrfôr til 200 gram rått kjøtt.
De jeg kjenner til som gir hunden nesten ingenting annet enn tørrfisk har bare vært hundekjørere i Alaska, og der koker de faktisk tørrfisken for å gi den væsken tilbake, og angivelig for å unngå parasitter. I tillegg tilsetter de olje eller helst animalsk fett.
Selv vet jeg bare at det gamle rådet her til lands om at å gi tørrfisk som snacks til hunden bare to ganger i uka er fornuftig, fordi pelsen ellers blir tørrere og mer flassete. Selv liker jeg å gi tørrfisk til hundene mine. De elsker det, og få renset tenna. Dessverre lages det ikke så mye tørrfisk lenger, slik at den ikke er så lett å få tak i for en rimelig penge.
Jan Vidar Dahle