Hei, og takk for kjempebra spalte!
Har ønsker om å gå over til 50/50 foring på tørrfor og vom og lignende.
Har du noen erfaringsmessing god oppskrift på dette fra før? Jeg har ei tispe jeg forer på Kobuks Hunters mix som inneholder litt mer fett enn gjennomsnittet, og hun har det noenlunde lett for å legge på seg. Har også en valp på fem måneder som går på Eucanubas valpefor, han kan med hell spise mye ekstra fett.
Hva burde være hovedbestanden av ikke tørrfor i denne menyen? Det skal jo helst være noenlunde lettvint også. Det er ikke så altfor god tilgang på råe bein der jeg bor, det er få slaktere i nærheten og dagligvarekjedene har lite eller skal ha mye betalt for beina hvis de først har.
Meget takknemlig for evt. Svar!
Svar fra Jan Vidar Dahle
Dersom du baserer fôringa på for eksempel 200 gram tørrfôr dagen (middels stor hund), kan du spe ut med de råvarene du har tilgjengelig. Det trenger ikke være samme maten hver dag: Middagsrester, rått kjøtt, rå, saftige kjøttbein, lettkokte egg, fisk, lever og annen innmat. Et par ganger i uka kan hunden få ei teskje tran. Daglig kan hunden gjerne få ei spiseskje matolje.
En vanlig oppskrift er å gi halvparten tørrfôr og halvparten oppmalt, rå kumage (vom). Har du stabil tilgang på vom, så er dette en fullgod løsning. Bare husk på at hunden har tenner som trenger rengjøring nå og da, altså rå, kjøttfulle bein.
Ved å gi for eksempel 4 – 5 dl tørrfôr dagen er hundens fordøyelse tilpasset dette. Da kan du gi kun tørrfôr når dette er praktisk, for eksempel på reiser og turer.
Jan Vidar Dahle