Adferd i møte med andre hunder

Hei. Vi har akkurat fått en omplasseringshund, 3 år gammel kongepuddel. Han var ikke lydig, men i løpet av 14 dager har vi klart å få han til å gå fint i bånd. Han har dessverre aldri vært sosialisert med andre hunder, og dette er et stort problem! Han «klikker» helt og bjeffer og bjeffer, og det er vanskelig å få roet han. Prøvde å la han få møte en annen hund, like stor som han, løs i hagen, men da bet han seg fast i nakken på den andre med en gang. Har du noen gode råd til oss.

Svar fra Arne Aarrestad

Hei

Det beste rådet jeg kan gi her er å søke hjelp hos en atferdskonsulent som kan gi deg på teoretisk og praktisk hjelp. Når hunden er tre år gammel, ikke sosialisert på fremmede hunder og med den atferden som du beskriver er det meget vanskelig å få til en trening som fungerer uten at en kompetent person er med og hjelper og legger opp en treningssituasjon hvor dere har full kontroll også over en figuranthund.

Det første dere må trene på er grunnferdigheter som å gå pent i bånd, dette har dere gjort og hunden skal gå rolig og avslappet i bånd. ”Sitt” øvelser, ”kinderegg” øvelsen er god å ha og dere må ha lært inn en god kontaktlyd. Det er helt nødvendig å kunne få kontakt med hunden dersom dere ser møter på en hund. Å kunne komme seg bort fra en møtende hund er også viktig. Dette må også trenes på i rolige omgivelser. Alle uheldige møter vil øke problemet og det er viktig å unngå dem. For enkelte fungerer det å ta hunden i halsbåndet og leie den forbi hunder, tviler på om det passer for dere foreløpig, men i tilfelle må også dette trenes på.

Å beskrive detaljert det dere kan trene på vil ta for mye plass her, men dersom det ikke er mulig å få hjelp der du bor, kan du sende meg en e-post og få tilsendt noe skriftlig. Treningen vil gå ut på og fjerne hundens redsel for fremmede hunder og lære den å slappe av i nærheten av dem. Til dette behøves avstand og en figuranthund som oppfører seg som du ønsker. I begynnelsen bruker vi mye belønning for å kontrollere hunden og for å gi positive assosiasjoner. Vi trapper gradvis ned på belønningen og når hunden kan forholde seg rolig og avslappet, kan avstanden reduseres og belønning brukes etter behov. Det er kun belønningsbasert trening og/eller gradvis tilvenning som kan gjøre hunden trygg. Videre øker vi vanskelighetsgraden, bruker forskjellige figuranthunder og varierer på plassene vi trener. Etter hvert vil du også kunne få til å trene på passering av hunder som du møter på de daglige lufteturene, men du har behov for hjelp.

Håper det var litt til hjelp, dette er et problem som vil ta tid.

Hilsen
Arne