AGGRESSIV MOT ANDRE TISPER

Hei Turid, vi har en Alaska Husky på 2 år som er verdens beste hund. Hun er er veldig rolig inne og elsker å leke ute, hun tilpasser seg veldig etter hvor vi er. Hun er lydig, ikke eksemplarisk , men akkurat passe for oss. Vi har henne stort sett løs hele tiden når vi er ute å går tur, utenom langs veien. Problemet vårt er at hun noen ganger er veldig aggressiv på andre tisper, og da er det akkurat som hun lokker alt annet ute og gyver på dem. Vi må da ta fysisk tak i henne for å få henne vekk. Dette er ikke noe som skjer ukentlig, men en gang i blandt. Så det gjelder ikke alle tispene hun møter. Hun har hatt en hundevennine som nå er litt over 1 år som hun har lekt med siden den var liten, her om dagen begynte de plutselig å gyve løs på hverandre uten noen slags forvarsel og vi klarte heller ikke å se om det var noen av dem som begynte. Den andre hunden fikk ikke en skramme, mens vår hund fikk bitt i øre og noen rift. Nå vil ikke eierene av den andre hunden at de skal leke sammen lenger og vi synes jo det er kjempedumt. For ca 2 dager siden traff vi dem tilfeldig på gata med hunden sin og vi med vår da i bånd og vår hun hopper frem for å prøve å ta den andre. Vi skulle så ønske vi kunne forstå hva som skjedde ved den første krangelen og hva vi evnt. kan gjøre for at hun skal slutte å være så aggressiv mot enkelte tisper. Kan du hjelpe oss med noen tips.

mvh Marianne

Svar fra Turid Rugaas

Tips blir litt lettvint tror jeg. Jeg tror en skikkelig grundig gjennomgang av hundens fortid og nåtid er nødvendig, samt observasjoner av hunden i sitt vanlig miljø. Noen tisper har store svingninger i forbindelse med løpetidssyklusen, og kan være kranglete og grinete enten før, under eller etter løpetid. Noen har størst problemer i den tida valpene skulle vært født, 2 mnd etter løpetida. Dette er noe dere bør se litt grundig på. Har det noe med løpetid å gjøre? I såfall bør hunden steriliseres. Når dere går på vei og trafikkerte områder, så bør hun være i band, og da har dere muligheten til å øke avstanden til den som kommer. Større avstand – ta fra henne muligheten til å stupe over noen.

Hunder kan meget godt lese hverandre på lang avstand. La dem stå og se på hverandre tvers over veien, eller så lang avstand som hunden trenger for å være rolig. ROS hunden for å være rolig mens den ser på den andre. Lokk hunden med dere i retning vekk fra den andre. La bandet være i fred! Ikke rykk, dra eller noe annet. Ikke kjeft eller gi annen negativ tilbakemelding til hunden.

Det neste dere kan gjøre er å få noen å gå på tur sammen med. I band, på avstand, men sammen. Som regel blir de riktig avslappet med hverandre etterhvert, og de kan da få lov til å ta kontakt, hvis de selv prøver, og er rolige når de gjør det. Ellers står dere bare rolig og holder igjen i bandet, hvis hun skulle begynne å bråke. Dette kan være et hormonproblem, det kan være huskyens naturlige utløp for overskudds-energi, det kan være en lært atferd – det er ikke helt godt å si uten observasjoner og gjennomgang av det hele. Det kan også være basert på stress, da takler de ofte ikke nærkontakt på samme måten som når de ikke er stresset. Se litt på disse tingene, og prøv å finne ut hva det kan være. Ønsker dere privat time for å prøve å løse problemet, så ta kontakt med meg, så kan jeg muligens henvende dere til en trener.

Turid