Hei!
Jeg har en 9 uker gammel vorsteh-valp som jeg nå har begynt med alenetrening med. Problemet er at han hyler og bjeffer så fort jeg forlater han. Dvs. jeg kan ikke gå tilbake til ham FØR han starter å hyle, for han starter umiddelbart. Har prøvd å snike meg ut, si ha det bra osv., men ingenting hjelper. Han begynner å hyle med en gang. Hvis jeg forlater ham mens jeg sover hyler han med en gang han våkner, og det er vel ingen vits å gå tilbake mens han sover for da ser han jo ikke at jeg går…
Samme atferden ser jeg hvis jeg stenger han inne i buret. Han sover gjerne i buret hvis døren står åpen, men med en gang døren lukkes begynner han å hyle. Han slutter ikke heller. Hittil har jeg prøvd å overse han og slippe han ut når han slutter en 5 sek, men det tar lang tid før han slutter (5-10 min). Hva skal jeg gjøre? Skal jeg bare la han hyle og bare komme og gå, eller skal jeg vente til han slutter? Må legge vekt på at jeg kun har tenkt til la han være alene i korte perioder (minutter i starten), men nå går det ikke.
I tillegg har han en del andre atferder som jeg ikke liker. Han raser rundt, hyler, bjeffer og knurrer og biter i bein og bukse. Hittil har jeg prøvd å overse dette, men det fungerer bare av og til. Ser at det blir anbefalt med «time-out», men da er vi tilbake til problemet med hyling når han er alene. Jeg prøver å klikke når han er rolig og det ser det ut til at han forstår. Skal jeg fortsette med dette?
Han hyler også når det noe han ikke får, det være seg oppmerksomhet, mat, gå bort til ting på tur osv. Kan nevne at han er veldig kontaktsøkende, og det ser ikke ut som han er redd for noen ting, verken inne eller ute så langt.
Har dere noen forslag, jeg vet at han enda er ung, men jeg synes ikke noe om denne oppførselen.
Setter stor pris på svar
A.
Svar fra Gry Løberg
Hei A.
Mange hunder har problemer med å være alene, og spesiellt om valpen er liten/ung vil det oppleves som værre å bli overlatt alene. Valper er i en frykt/tilknytningsperiode fra de er ca. 6 uker fram til omkring 16 ukers alder. I denne perioden og gjerne like etter at den har kommet til et nytt hjem, knytter valper seg til familien eller enkelte familimedlemmer. Valper som ikke har erfart å være adskilt fra resten av flokken da de bodde hos oppdretter, vil ha større problemer med å takle en adskillelse senere. Samtidig ser vi en arvelig komponent.
Ofte vil hunden av seg selv takle bedre å være alene fordi den modnes. Men av og til må en også gå inn med mere aktiv trening.
Det er tre viktige momenter i alene hjemme trening.
1) Hunden bør trenes opp til å være mindre avhengig av deg/dere
Dette kan dere gjøre ved å ignorere ev. oppmerksomhetssøkende atferd, Redusere mengden fysisk kontakt, fordele oppgaver med hunden mellom familiemedlemmer, Stimulere hunden til å utføre oppgaver hvor den er mere uavhengig, og lære hunden sakte men sikkert å sove et annet sted.
2) Lære hunden å slappe av og forbli rolig
Gi hunden noe å tygge på som den setter pris på og som den også vil fortsette med om du finner på å gå ut av rommet. Bruk DAP (Dog Appeasing Pheromone, fås kjøpt hos din veterinær). Lær hunden ligg og bli liggende på en hyggelig måte slik at hunden har positive assosiasjoner med å gå å legge seg på plassen sin. Ha radio, TV eller andre apparater på som hunden kanskje kan assosiere med deres tilstedeværelse. Endre miljøet slilk at hunden ikke blir etterlatt alene på det stedet den har negativ erfaring med fra tidligere.
3) Gradvis tilvenning av at du forlater hunden og skal til å gå ut. Hunder ser ofte at du skal til å forlate den når du tar på deg spesielle klær, tar fram nøkler, veske m.m. Forsøk å gi slike signaler en annen mening, ved at du legger jakke og veske i bilen, en stund før du skal reise, sitter inne med jakke på, eller tar fram veska og legger den i sofaen e.l. Så kan du sakte med sikkert forlate hunden først går du til døra og tilbake, gå til døra og ta på den, og gå tilbake, gå til døra og åpne den og gå tilbake, gå til døra og åpne den, ta et skritt ut og gå tilbake. Du bør gå så sakte fram. Belønn hunden hver gang den slapper av mnes du gjør dette, om hunden reagerer har du gått for fort fram.
Du bør ikke straffe hunden under noen omstendighet. Straff fører til sterkere tilknytnihng og du bidrar til å motarbeide treningen i pkt 1. Om hunden reagerer med fryjt på å bli forlatt bør du trene på de signalene som hunden måtte reagere på.
Håper dette er til hjelp
Vennlig hilsen
Gry Løberg
Atferdskonsulent
www.manimal.no