Bruker du alle typer bein eller er det bein fra spesielle deler av dyret som er å foretrekke ?
(lårbein, ryggvirvler…)
Hvilke er det mest mat i ?
Gir du hele knokkelen eller skjærer du opp i biter ? (f.eks lårbein som er store)
Er det spesielle dyr som er å foretrekke før andre ?
ang. kjøttbein
Svar fra Jan Vidar Dahle
Generelt er bein fra ungdyr mykere, sikrere og bedre enn fra gamle dyr. De to sortene bein jeg har mest «respekt» for er kraftige lårbein fra store dyr (elg, okse)fordi enkelte urutinerte beinspisere kan bli for ivrige og skade de små fortennene på disse. De er harde, og må i hvert fall være rå.
Den andre sorten jeg har sett små problemer med er ribbein fra alle slags større dyr. I noen sjeldne tilfeller sette hunden disse beina fast på tvers i ganen. Ikke verre enn at det bare er å løsne dem igjen, du ser garantert at noe er galt med hunden da, men det har visst forekommet at eiere ikke har lagt merke til det, og da blir det betennelse og større problemer.
Som en kuriositet har jeg sett bilde av en hund som fikk et oppsaget margbein tredd utenpå tunga, og der eieren ikke oppdaget noe, slik at blodsirkulasjonen til tunga ble redusert og hunden skadd.
Men, men, hunder har omkommet av gjentatte store måltider med tørrfôr også, som har ødelagt elastisiteten i magesekken og gitt magedreining. Ingenting i livet er direkte sikkert, sånn sett. Generelt er rå bein fra alle dyr trygt og godt. Bein fra ungdyr er å foretrekke. Hunder som er vant til bein takler alt fra små fiskebein til store elgknoker og tygger bare så hardt som tennene tåler og lar ting de ikke har godt av ligge uspist.
Og så til svaret: Jeg bruker alle typer rå bein. Det er mest mat på dem som er minst avskjært, altså med mest kjøtt og sener på.
Jan Vidar Dahle