Hva er egentlig straff? Det er det vel egentlig øye som ser som avgjør, hvilke svar man får, mener jeg.
Personlig er jeg ikke for utøving av vold. Men hva er vold? HVa er hardt, og ikke? osv osv.
NÅr det kommer til slike spørsmål så er det ikke lett å svare, fordi folk har så forskjellig oppfatning av hva straff er, og hva som er hardt og ikke osv.
Det samme med lederskap, hva er en god leder? Her har jeg inntrykk av at det er forskjell på teori og praksis ute og går hos en del…
Jeg lurer på hva din betegnelse av «straff», og din betegnelse av lederskap er?
Personlig er jeg ikke opptatt av å kue hunden til lydighet, og jeg er ikke opptatt av at den må ligge på rygg el. Så lenge den slutter med det den ikke har lov til er jeg fornøyd, og er ikke redd for mitt ledeskap om hunden ikke «kryper» for meg.
Har et ganske avslappet forhold til lederskap føler jeg, og går ikke og tenker på det i det daglige. Det er liksom bare sånn.. Hvorvidt jeg har et bra ledeskap eller ikke får andre avgjøre. Hundene er ikke 100% lydige, de har egenvilje og personlighet, men de er ikke ulydige heller. Kan bli bedre selvfølgelig, som så mangt her i livet…:0)Vi har et avslappet forhold til hverandre føler jeg, men har ting å jobbe med på godt og vondt(omplasseringshunder – «ferdigpakket» med sine forskjellige problemer + litt feil fra meg da, er jo menneske tross alt..)
Jeg føler imidlertid at folk er litt «hysteriske» i forhold til dette, og at det for mange kan bli nesten et prestasjonsproblem i forhold til den rollen man som hundeeier har. Spesielt i samvær med andre hundefolk..både når det gjelder straff og lederskap.
Noen formening du vil dele?
Flott spalte, med mange interesante sp/svar!
Hilsen
Anne-Birthe
Svar fra Runar Næss
>Flott spalte, med mange interesante sp/svar!
Hei Anne-Birthe,
jeg skulle ønske jeg bare kunne sole meg i ditt kompliment og si tusen takk på vegne av meg selv, men det er jo faktisk DERE (brukere av ekspertpanelet) som gjør at det blir interessant. Det er DU og alle dere andre som kommer med de spennende atferdene, de utfordrende problemstillingene, alle tankene.
Så jeg TAKKER DERE :o)
Sånn, nå håper jeg å slippe litt billigere unna spørsmålene dine 😉
Det er jo «store» ting du spør om, nesten som «hvor lang er en sirkel» og «hvorfor bjeffer hunder»? Som du sier; Alle har ulik oppfatning basert på egen erfaring og læring, kultur osv..
Jeg er også helt enig med deg at det ofte blir overfokusert på lederskap og straff / ikke straff i hundetrening nå for tiden. Noen ser ut til å være så opptatt av «lederskap» at de helt glemmer å trene hund! Lederskapet kommer naturlig det, når man trener og skaper et trygt, forutsigbart miljø for hunden sammen med eieren. Finn fram en artikkel fra Canis 02/99 som heter; «Din hund er en ulv, men hvem er du!» – så ser du hva jeg mener.
>Jeg lurer på hva din betegnelse av «straff», og din betegnelse av lederskap er?
Jeg bruker forenklede utgaver av de betegnelsene på straff som er definert i læringspsykologien. Da kan folk vanskelig missforstå og tro jeg mener blind vold.
Negativ straff: Fjerne en gode eller velbehag.
Positiv straff: Påføre smerte eller ubehag.
Negativ(-) betyr altså her «å trekke noe ifra» – positiv(+) betyr å tilføre noe – begge i den hensikt å minske hyppigheten på en atferd.
Og da spør jeg dere – bruker dere straff i hundetrening ????
?
?
Hvis du svarte «Nei», så må du lese definisjonen av negativ straff en gang til! Vi bruker ALLE negativ straff i trening. Ignorering, tilbakeholde godbiten, «time-out», osv. er alt negativ straff – som kan være en OK treningsmetode i samband med andre metoder som forsterker ønsket atferd.
Men det er «positiv straff» folk ofte bruker og ikke forstår konsekvensen og/eller effekten av. Positiv straff har nemlig en bevist dårlig læringseffekt og ofte STORE negative konsekvenser (bivirkninger). I tillegg kan ikke folk bruke metoden, blir emosjonelle og det hele ender i blind og for hunden uforståelig vold – uten læring av annet enn at eieren / mennesker er noe ubehagelig, smertefullt og ikke til å stole på.
Her ligger det nok en stor utfordring for alle hundefolk å definere «straff» bedre. Noen bruker finere ord som «grensesetting» o.l., men fortsatt bruker de kanskje positiv straff for å oppnå «grensesetting». Da er det bedre å kalle en spade for en spade, så folk kan vite hva de driver med og ikke f.eks. bli lurt til å tro de jobber med positiv forsterkning når de egentlig jobber med positiv straff. Er det noe rart om en stakkar hundeeier på kurs blir forvirret og ikke får det til?
Det hersker noen ganger total begrepsforvirring i hundtrening!
Hadde jeg oppfostret / trent en hund som i voksen alder krøp når den så meg, SÅ hadde jeg valgt å bruke positiv straff! Da hadde jeg tatt en stor hammer og slått meg selv i hodet til jeg forsto at jeg ikke skal drive med ting jeg ikke har noe greie på!
MVH,
Runar Næss