Har ei schäfertispe på 3 år som er helt flott i lydighetstrening…. foruten ved apportering. Hun løper ut mot apporten med enorm glede, tar den opp og løper mot meg….. og så forbi meg, før hun slepper den et stykke unna. Jeg kan da be henne sitte, hvor hun som regel tar opp apporten, tygger på den eller slipper den igjen. Ved den sittende hunden gir jeg kommandoen «JA,FÅ». Da tar hun den alltid opp og tygger på den. Når jeg så strekker hånden frem for å ta apporten eller bytte apporten mot en go’ bit, hopper hun litt til siden, eller blir og vipper den ut med tunga. Om jeg kaller henne på plass etter hun har hentet apporten slipper hun den litt før meg og kommer litt motvillig (skuer mot apporten og vil helst tilbake dit igjen tror jeg) på plass. Noen ganger kommer hun også med apporten på plass, men slipper den ved siden min. Hva skal jeg gjøre for å få henne til å holde den til jeg tar den ut av munnen hennes (evt. i bytte mot en go’ bit)?
apport-problemer
Svar fra Turid Rugaas
Her har det vært gjort så mye rart og blitt så mye styr rundt apporteringen, at jeg faktisk foreslår deg å starte helt på nytt, og på en annen måte. Ved problemer som dette ville jeg enten velge vanlig baklengskjeding, eller klikker-trening, det får jo bli som folk har lyst til, men i alle fall må dette surrete mønsteret brytes, og læres inn riktig og enklere.
Jeg ville faktisk starte med noe helt annet enn en apportbukk – vitsen er å lære hunden å bringe ting til deg, og det er mange nyttige og morsomme ting du kan gjøre med hunden din og apportering, ann akkurat den lydighets-apporteringen. Alle hunder burde kunne apportere, men det er sjelden jeg bruker apportbukk – det blir bare i de tilfellene hvor folk skal starte i konkurranser.
En sikker apportør henter alt, og variasjon setter også hunder pris på.
La oss si du velger baklengskjeding. Da ville jeg gjøre det slik:
– Ha hunden eller gjenstanden i band/snor, slik at du har kontroll på hvor det havner.
Velg en gjenstand som hunden vil synes er OK å ta i munnen, og som du kan tenke deg å la henne apportere (hanske, lommebok, bok, avisa, sokk, ell. hva som helst egentlig. ).
Få hunden til å sitte foran deg. (hunden i band).’
Hold fram gjenstanden, og enten be hunden ta den, eller vent til hun gjør det. Hold selv i gjenstanden samtidig – IKKE SLIPP ! Ros, få den igjen. Leg den vekk/hold den bak på ryggen.
Gjenta 2-3 ganger, ikke mere den økta.
Når hunden tar tingen greit, og bare holder noen sekunder til du ber henne slippe, så kan du holde tingen litt ned mot bakken, så hun må litt ned for å hente den.
Litt lengre ned, og til slutt ned på bakken. IDET hunden plukker den opp fra bakken, tar du et par skritt bakover uten å si noe, holder handa under gjenstanden når hun kommer etter, og ber henne slippe. Ikke noe sitt eller på plass enda.
Når dette går greit, så går du litt lengre bakover, og hunden følger med gjenstanden i munnen til du tar den. Ikke gå så fort fram at hunden beynner å tøyse med den, gå sakte fram og få et godt resultat.
Når hunden følger deg lett med tingen i munnen når du går baklengs, så snur du deg ganske enkelt med sida til hunden og fortsetter å gå. Bare et par skritt, og så ta gjenstanden på vanlig måte, bortsett fra at nå er hunden på sida av deg.
Etterhvert kan hunden gå et godt stykke med tingen i munnen, ved sida av deg (ta henne med og hent avisa, f.eks., eller la henne bære serviettene inn til kaffebordet i stua, ell.noe annet).
Du kan nå enten gi henne en ting eller legge det ned på gulvet og få henne til å følge eter deg med tingen i munnen.
Da kan du begynne å legge gjenstanden en halv meter unna, så hun må hente den (ikke kast – det blir stress og så begynner tullet igjen). Når det går fint, 1 meter unna, osv. Noen ganger følge deg og noen ganger bare komme til deg.
Du tar ikke vekk kobbelet før hunden er helt sikker i dette på kort hold, og følger deg hver gang.
Ingen kommandoer, det bare forvirrer – hun skal konsentrere seg om jobben, og hunder har problemer med å gjøre to ting på en gang.
Kommandoen kommer først når hele kjeden er der, og hun gjør det ordentlig. Komme på plass er det aller siste du trener på.
Bevegelse vekk fra hunden hjelper hunden til å komme etter. Vaier med forskjellige gjenstander, lær henne f.eks. å hente ting ved navn, gjør apportering til noe hyggelig og nyttig, du vil oppdage hvor mye bedre hunden blir.
Det finns andre måter også, men denne er veldig sikker spesielt der hvor det har kommet inn problemer. Problemene kommer først og fremst når en starter med å kaste ting og håper at hunden kommer tilbake med dem, eller begynner å si nei når hunden tygger, da kan du være sikker på at det blir fort rot ut av det.
Får du ikke til, så kan jeg sikkert komme opp med andre metoder for deg.
Turid Rugaas