Apport/hopp med musmatte/target stick/kryp

Hej på er

Har 4 frågor som jag gärna vill ha hjälp med. Jag har en 1 årig schäfer hane, som är tränat med klicker från vi fick honom.

1. Fråga:
Weto har på något sätt kopplat ihop apportboken med musmatten (vad vi tror) då han försöker stå på den. Vi har aldrig klicket honom för det, men det är så roligt att det nu är självbelönande att försöka sparka apporten genom benen och sedan jaga ikap den. Då och då tar han och går med apporten under hans lek, och då har vi klickat honom. Hur kommer jag videre, vi har försökt ta bort musmatten 2 mdr, men det har inte gjort apporteringen bättre, så nu är den tillbaka i träningen igen, och det är ingen skillnaden.

Fråga 2
Weto älskar hopp, men han har så mycket fart, att vi inte hinnar med över på andra sidan hindret innan han har vänt sig för att se vårt vi blev av. Det ska sägas att jag inte har vist hur jag tränar hopp med klicker, så det har varit det traditionella sätt, där vi först har hoppat tillsammans, och sedan slängt en boll över huvedet, när han har hoppat. Nu undra jag om jag på någor sätt kan använda musmatten till att få honom att stanna på andra sidan? Han kan momentet i lydnadsklass 2 där han sittar på andra sida, och hoppar tillbaka, men lydnadsklass 1 går för snabbt.

Fråga 3.
Vi har kört övningar med targetstick, men om inte han får ett fort klick mistar han interessen får targeten, och det drör sig om sekunder. Han är bättre med en finger som target, så hur kommer jag vidare från 2-3 sekundar?

Fråga 4.
Egentligen samma som 3, vi har försökt lära kryp med targeten, och det funkar också 2-3 sekundar, och om han inte får ett klick resar han sig efter ½ kryp. (Det går ganska bra, på den gamla metod, med att hålla en godbit framför honom, men där har jag försökt använda fingret också som target)

Hoppas ni kan hjälpa mig, jag har aldrig kört klicker förut men tycker det är en rolig och effektiv träningssätt, som jag vill lära mig mer om. Det jag kan har jag lärt genom er bok och Klickertraining for obedience, men också en instruktör som jag hade på SBKs instruktörsutbildning.

MVH

Ann-Kristina Lind (annkristina@gmail.com)

Svar fra Morten Egtvedt

Fråge 1:
Hunden må lære å gripe apporten direkte uten å røre den med labbene. Jeg foreslår at du starter med å holde apporten foran munnen på hunden, og klikker når han griper den direkte. Når dette går bra kan du holde apporten gradvis nærmere bakken for hver repetisjon. Når du tror at det går bra kan du legge apporten helt ned på bakken mens du står like ved den. Hvis han tramper på den fjerner tar du apportbukken og holder den bak ryggen i 5-10 sekunder. I neste repetisjon må du vurdere om du skal legge den ned på bakken igjen, eller om du skal holde den i hånda. Du bør sannsynligvis kjøre ganske mange repetisjoner der han griper apporten fra hånda før du legger den ned på bakken. Du kan også legge apporten på en stol el.l. slik at han lærer å gripe den uten at du holder i den, men fortsatt slik at det er vanskelig å trampe på den. Du får prøve deg fram og se hvordan det går. Men IKKE la han trampe på apporten og deretter gripe den – fjern apporten med en gang han tramper og senk kriteriene litt i stedet. Vær like nøye på dette når du sender hunden ut til apporten – øk gjerne avstanden du kaster apporten gradvis slik at du ikke får tilbake problemet med en gang du begynner å kaste apporten.

Fråge 2:
Hvis hunden har det for travelt på hoppet er det flere ting du kan gjøre. Men først bør du vurdere hvor mye tid du vil bruke på denne øvelsen. Ideellt sett skal du jo bare gå klasse 1 / appellklass én gang… Det du kan gjøre er å lære hunden å hoppe fram og deretter fryse i stå-posisjon med hodet framover til du kommer opp til siden av han. Du kan gjerne bruke musematte til dette. Men som sagt – du får vurdere om det er verdt treningstiden. Og i klass 2 har du jo stor nytte av en hund som hopper fram i god fart…

Fråge 3:
Her er det ingen snarveier – øk tiden et tiendel i taget… 🙂 Du bør også være nøye med å generalisere targeten. Hold den i begge hender. Opp – ned – høyre – venstre osv. I tillegg må du passe på at hunden ikke trener deg til å gjøre det altfor enkelt. Hvis hunden mister interessen for targeten bør du ikke ta targeten tilbake til hunden, men heller bare vente passivt til hunden tar den igjen.

Fråge 4:
Hvis du skal bruke target sticken på kryp må du først ha et mye bedre targetbeteende. Slik det er nå ville jeg ikke brukt target sticken på din hund. Så da har du valget mellom å bruke andre metoder, eller å vente med å trene kryp til hunden er sikker på target sticken. Det som kanskje kan fungere på din hund er å brukje pekefinger som target mens du sitter på huk. Bruk dette til du har formet fram en bra kryp. Deretter kan du fade fingeren og reise deg gradvis mer opp. Du får prøve deg fram. Uansett hvilken metode du velger er det en fordel om hunden ikke får sjansen til å reise seg opp for mange ganger under kryptreningen. Klikk når hunden kryper korrekt og belønn i posisjon mens hunden fortsatt ligger.

Lykke til med treningen!

Morten Egtvedt