Avbryte en øvelse

Jeg holdt på meg baklengskjedingen av en øvelse, og vi hadde baklengskjedet helt ferdig, hvor vi kom til den såkalte «testfasen». Øvelsen var stå under marsj. Problemet var at han stopper før jeg sa kommandoen. Jeg sa «feil» i et lett tonefall, gikk i en bue rundt han og ventet på at han skulle tilby frivillig utgangsstilling. Etter noen sekunder kom han gående og satte seg i utgangsstilling. Vi prøvde på nytt, me han stoppet. så prøvde vi to ganger til, men han nektet han å komme med meg når jeg sa «fot», og han avr i tillegg utrolig «slapp» og dempet seg (gjespet). Men han er aldri vært utsatt for ubehag under trening – og det sies at en klikkertrent hund skal bli enda mer ivrig når man avbryter feil under baklengskjedingen. Jeg klorer meg fast til 80% regelen, derfor syns jeg det var så rart at man skulle kunne avbryte opptil 4 ganger når hunden «jukset» i baklengskjedingen.

Når jeg avbryter en øvelse eller skjer egentlig det samme. Han demper seg, og blir mindre og mindre ivrig for hver gang. Til slutt sitter han bare passivt der jeg avbrøt øvelsen og tar ikke øyenkontakt (jeg kan til og med gå opp i øverste etasje og han blir bare sittende nede!). Når jeg sier «feil» (har også prøvd å ikke si feil, men bare snu ryggen til – men han reagerer fortsatt på samme måte) bruker jeg ikke noe sinnafjes, sur stemme etc – men med en helt vanlig stemme.

En annen ting med å avbryte. Skal man ha timeout hver gang? Avbryte i ca 15 sekunder? La meg si om hunden tyvstarter på innkalling. Skal man da snu ryggen til i 15 sekunder eller gå muntert rett tilbake på plass og ta øvelsen en gang til? Vil da hunden oppleve det som negativ straff? (om jeg hadde tatt timeout der hadde hunden min blitt passiv).

Noen råd om hva jeg kan gjøre, eller hva jeg gjør feil? Jeg prøver å ikke ha for høye kriterier, men alle kan beregne feil innimellom. Også under testperioden i baklengskjedingen. (har forresten «lydighetstrening i teori og praksis. Bra bok!)

Svar fra Morten Egtvedt

Ikke helt uvanlig det der. Noen hunder tåler veldig dårlig å bli avbrutt på denne måten – eller rettere sagt: de tåler lav forsterkningsfrekvens veldig dårlig, og gir seg lett hvis de ikke blir belønnet etter en repetisjon. Bruk av feil-signal gjør ofte ting enda verre, så det gjelder å finne en måte å avbryte på som ikke gjør mer skade enn nødvendig. Med slike hunder er det også en fordel om man får til mest mulig feilfri trening. På hunder som prøver hardere når de blir avbrutt kan det derimot ofte være veldig effektivt å la dem gjøre feil noen ganger.

Nøyaktig hvordan man skal avbryte er vanskelig å si. Det kommer helt an på øvelsen – og hunden. Når min hund tyvstarter på innkalling går jeg mot den (i en bue) tilbake til utgangspunktet uten å si noe. Kjører sjelden noen lang time-out i tillegg. Andre ganger kan det imidlertid være en fordel å ta en time-out slik at det blir et lite skille i tid mellom feilen og neste forsøk (på innkallingen blir det jo en pause imellom uansett). Jeg vet ikke hvor mye klokere du ble av dette. Saken er vel at de ikke finnes noen fasit, og det gjelder å prøve seg fram litt fram. Og det sikreste er å kjøre feilfri trening hvis hunden din ikke tåler å bli avbrutt.

I ditt tilfelle ville jeg jobbet mer med stimuluskontrollen på stå under marsj før jeg prøvde å kjede hele øvelsen igjen. Det er ofte praktisk å ha hunden i bånd når du trener på dette. Da kan du forsiktig ta med deg hunden videre hvis den stopper før du sier kommandoen, og du trenger ikke å avbryte eller lage «mye styr» for å få hunden med deg og prøve en gang til. Start gjerne stimuluskontrolltreningen mens du går baklengs. Når hunden kan vente på stå-kommandoen i minst 30 meter kan du gjøre det samme sidelengs, eller evt hoppe rett til å gå riktig vei (fortsatt med hunden i bånd). Varier hvor langt du går før du sier stå. Ta med deg hunden videre med båndet hvis den stanser for tidlig, og vær nøye med å si stå kun når hunden går perfekt fri ved fot.

Det som gjør kjeding så vanskelig (og effektivt!) er nettopp det at hunden skal vente på kommandoen selv om den vet at den kommer. Du får trøste deg med at jo flere øvelser du kjeder, jo lettere blir det. Hunden lærer «konseptet» etterhvert, og da går treningen fortere. Det er de første kjedene som er vanskligst.

Morten Egtvedt