Leste et svar i ekspertpanelet fra Jan Vidar Dahle, som hadde vært fint å få utdypet litt:
At kløe kan være et resultat av innavl.
Leste et svar i ekspertpanelet fra Jan Vidar Dahle, som hadde vært fint å få utdypet litt:
At kløe kan være et resultat av innavl.
Med dette, at kløe (og andre lidelser) kan være resultat av innavl, mente jeg at når det avles på en hundepopulasjon («hunderase») og bestemmes at det ikke skal være lov å tilføre friske gener utenfra, blir populasjonen bare sykere og sykere, inntil den kollapser. Hardt utvalg på frisk helse kan naturligvis forsinke denne prosessen, men ikke forhindre den. All raseavl er innavl biologisk sett. Det eneste som kan forhindre innavl er utavl (paring med individ fra en annen, ubeslektet populasjon). Alle hunderaser var opprinnelig blandingshunder, men konseptet «renraset» ble utviklet av engelskmennene sist på 1800-tallet som en slags positiv verdi, selv om vi ikke finner noe biologisk dekning for en slik forståelse.
Selv er jeg altså veldig negativ til moderne raseavl og spesielt til opplegget med hundeutstillinger som avlskriterium. Men det er jo ikke noe jeg har funnet på selv. Europarådets kjæledyrkonvensjon har for eksempel utarbeidet en liste med hunderaser som det ikke lenger er etisk forsvarlig å drive med lenger, siden dyrene har det vondt.
Kennelklubbenes registrerte raseavl er trist for hundene, usunn og ofte basert på groteske forestillinger, for eksempel at vi syns misdannelser er morsomme. Noen avler åpenbart på hunder som er disponert for eksempel for hudlidelser, kløe, kreft, fordøyelsesproblemer, pustevansker, stoffskifteproblemer og skjelettlidelser. Mange raser har slike misdannelser som krav for at hundene i det hele tatt skal være «rasetypiske».
Følelsene blir veldig sterke i en diskusjon om moderne hundeavl, siden mange føler at deres egen hund og eget hundehold blir angrepet. Men det er likevel nødvendig at biologer, veterinærer og fagfolk som er opptatt av dyrevern sier fra.
Fra Dyrebeskyttelsen Norge heter det blant annet:
«En rekke av de hunderasene som det avles på i dag har fysiske trekk som er direkte plagsomme eller til ulempe for hundene. Mange av dagens rasehunder har spesifikke problemer knyttet til avl rettet mot utseende. Kort snute kan gi defekte nesebein, pusteproblemer og tannstillingsproblemer. Utstående øyne gjør øynene mer utsatt for støv, trekk og direkte skade på hornhinnen. Mye hudfolder kan gi problemer med kronisk øyekatarr og hudinfeksjoner.
Ifølge dyrevernlovens §5 er det forbudt å avle på dyr når dette forhindrer normal atferd eller påfører unødvendig lidelse, eller dersom endringen vekker allmenne etiske reaksjoner. Europa-rådets kjæledyrkonvensjon har offentliggjort en omfattende liste over hunderaser som man mener det ikke er dyrevernmessig forsvarlig å drive avl på med mindre avlen endres.»
Jan Vidar Dahle