Bakterieinfeksjon og ringorm?

Nå har vi vært med hunden vår hos dyrlegen, og jeg sitter igjen med flere spørsmål en da vi dro.

«Problemet» som vi dro dit for var at boxeren vår blir gradvis mer og mer rødbrun på buken. I sommer fikk han operert bort testiklene, og det var en litt større operasjon fordi den ene testikkelen lå i buken (kom aldri ned). I ettertid har han blitt misfarget på buken og tissen, og det har gradvis spredd seg opp på brystet (vi ser det gjennom den hvite pelsen). Han har også spor av rødbrunt rundt nesen og under øynene.

Jeg tok også opp med dyrlegen at han er ru i pelsen noen steder, ugjevn, på en måte. Det ser ut som at hårene sitter løst i små områder, og de kan lett nappes ut i små buketter.

Han hverken klør eller vasker seg mer enn før, og han er ikke slapp. Det ser ikke ut som om at noe plager han. Matlysten er som før.

Dyrlegen sa at det muligens kunne være en bakterieinfeksjon på buken, og at det med pelsen kunne være ringorm. Han tok en prøve av pelsen, men siden det tar 1 mnd. å få resultatene, fikke vi kjøpt en sjampo mot ringorm/sopp. I tillegg fikk vi en salve som vi kunne smøre på buken i tilfelle det var bakterie-infeksjon.

Joda, sjampoen er sikkert grei, men jeg skjønner ikke helt hvordan man kan smøre med salve når det røde dekker halve hunden, også områder med pels! Finnes det ikke annen form for medisin, eventuelt prøver man kan ta for å finne ut om det faktisk er en bakterieinfeksjon?

Forresten, ringorm skal være smittsomt for både mennesker og dyr, og hunden har hatt dette en god stund nå, men ingen i familien har fått det.

Jeg tar i mot råd og erfaringer med stor takk!

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei!

Ofte når hunder får slik rød misfarging i pelsen og på huden, er det på grunn av misfarging fra en soppinfeksjon. Slik misfargin sees lettest på en hvit pels. Soppen trives der det er fuktig, slik at man ofte ser dette på hunder som slikker seg mye, biter labber, i hudfolder der det er jevnt fuktig, i hudfold under øynene hos hunder som har en del renning fra øynene (tette tårekanaler kan være årsak) eller som står ute i hundegård mye av tiden. Denne soppen trives dårlig ved lav pH, slik at man har god hjelp av surgjørende hudpleiemidler til hund som OptimapH og MalAcetic serien, den siste har også våtservietter som man kan bruke til å tørke av hunden daglig. Mange av de bakteriene som gir hudinfeksoner trives heller ikke i surt miljø – så det kan ha effekt mot mer enn sopp!

Så neste problem: ru pels og hår som lett slipper taket. For å finne ut hva som skjer i huden, tar man hudskrap som studeres i mikroskop, man vil da kunne se om det er betennelse, om det er infeksjon med bakterier eller parasitter osv. Så kan man sende en prøve fra huden til bakteriologisk dyrkning. Hvis ikke skrapet gir gode svar, kan man ta en prøve av huden og sende til et laboratorium for å finne ut hva som skjer i huden. Hvilke undersøkelser som gjøres avhenger av graden og typen av symptomer i huden – det gjelder å lete etter det mest sannsynlige først!

Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no