Beroligende midler til urolig hund?

Hei, vi tok til oss en usosialisert Rottweilertispe på 5 mnd. Hun var da redd for alt og alle. Nå er hun 13 mnd. og en glad og kontaktsøkende hund. Nesten i overflod.

Men hun oppnår helt villmannstilstander når vi er borte med henne – og hun skaper fullstendig kaos hos venner/familie etc. når vi har henne med på besøk.
Dette medfører at vi sliter oss ut selv – og våre verter for anledningen.
Dette medfører at vi ikke orker det kaoset og de ødeleggelsene det medfører.

Vi trener og trener på en bedre adferd, men hun var jo en problemhund i utgangspunktet – så vi er forberedt på å bruke lang tid på dette.

Kan man gi hunden beroligende av noe slag? Bare de gangene vi skal ha henne med i selskap eller på nye steder med mye/nye folk?

I så fall – hvordan fungerer det? Får hunden mén av det (avhengighet)?

På forhånd takk for svar.
Vennlig hilsen

T & L og «Sprett-Rottweiler´n»

Svar fra Gry Løberg

Hei

Beroligende midler slik du etterspør er noe man ikke bør ta mer enn i enkelte nødstilfeller slik som f.eks nyttårsaften eller ved en flyreise.

Beroligende medikamenter som virker raskt, virker sløvende på hunden slik at det kan hemme læring, men de kan også sløve hunden slik at den ikke klarer å reagere med frykt – men allikevel få en sterk intern fryktreaksjon. I slike tilfeller vil det føre til en forværring av atferdsproblemet.

Medikamenter en bruker i atferdsmodifiseringen kan være veldig mye forskjellig, men felles for de er at de brukes over lengre tid, gjerne et par tre mnd, og at de brukes sammen med et treningsprogram. Målet er jo at hunden skal bli frisk. Å bare bruke medisiner vil gjøre hunden litt bedre der og da, men slutter man med medikamentet – da er man tilbake til utgangspunktet.

En hund som har et atferdsproblem slik du beskriver har et velferdsproblem. Det vil da være viktig for hunden at dere forsøker å gjøre noe med hundens situasjon. Derfor vil det være veldig viktig for hunden å unngå den type situasjoner som hunden reagerer på. La den få slippe å være med på besøk og å hilse på fremmede mennesker.

Du forteller at du trener og trener for å bedre atferden, men det er kanskje mulig du trenger kyndig hjelp for å få satt opp et treningsprogram for dere. Det er heller ikke alle hunder som blir bra av trening, det er forskjellige prognoser. Noen hunder kan bli bedre eller bra nok – men ikke helt bra.

Det er viktig at dere også ser på hvilke ambisjonere dere har for hundens atferd. Hvor mye trening er dere villig til å legge ned og hvor bra skal hunden bli før dere synes det er en levelig situasjon for dere.

En atferdskonsulent kan sammen med dere si noe om prognosen for atferdsproblemet, sette opp et treningsprogram som er tilpasset hunden og dere. Samtidig vil dere får råd om hva dere ikke skal gjøre og hva dere bør gjøre i hverdagen. Dere vil også bli informert om slike ting som bruk av medikamenter og bivirkninger, i samarbeid med en veterinær.

Vennlig hilsen
Gry Løberg
www.manimal.no