Beskytte sin eier?

Jeg leser ofte om hunder som «beskytter sin eier». Men gjør hunden virkelig det? Har jo hørt så altfor mange ganger at vi IKKE er hunder og at hunden ikke ser på oss som en del av «flokken»?

Svar fra Runar Næss

Dette er et meget godt spørsmål, egentlig. Synd at jeg ikke vet svaret 😉
Ingen vet nemlig svaret på hva som foregår inne i hodet på en hund, og det måtte vi visst for å vite hva den vil komme til å gjøre i en tenkt situasjon. Jeg tenker meg da en situasjon der eieren blir truet eller angrepet og hunden må forholde seg til dette. Hva vil den gjøre?

De fleste tror gjerne at hunden vil forsvare dem, og jeg pleier aldri ta fra noen den troen. For mange er bare TROEN på at hunden vil forsvare dem en stor beroligende faktor og bidrar til større selvtillit hos eieren – som bedrer evnen til å forsvare seg. Alle vinner her. Ingen grunn til å forandre på det.

Faktum er nok noe annerledes, siden de fleste hunder instinktivt vil tenke på seg selv først – og la eieren klare seg selv. Dette er bare ikke en særlig tiltalende tanke for hundeeiere, så de fleste avviser i dette øyeblikk denne setningen som reneste vrøvl 😉
Men jeg har flere konkrete eksempler der store, «tøffe» hunder faller sammen som potetsekker under de rette (les:gale) omstedigheter. Men det er igjen helt situasjonsbetinget. En type overgriper kan få hunden til å angripe, mens en annen overgriper/situasjon får samme hund til å legge seg på ryggen. En type hund kan forsvare eieren med livet som innsats, mens en annen hund stikker ved synet av en trikkekonduktør. Det finnes mao. ALLE varianter.

Men en (1) ting er likt og like viktig for flokkdyr som hunder og mennesker: Primærinstinktene.
Ja, egentlig 4 ting, for å være mer nøyaktig:

1) Overlevelse
2) Skaffe mat
3) Territorier
4) Reproduksjon/ Sosialt system
(I den rekkefølgen)

Da ser vi at om overlevelsesinstinktet slår inn, så taper de tre andre prioritet. Mao., hvis et individ i sannhet er redd for å tape sitt eget liv eller helse, så er det som regel ikke i stand til å redde andres. Jaja – vi har Lassie & Hollywood og alle historiene der folk redder hverandre og dør selv, men hvis dette var normen, så hadde vi ikke laget film om det. Da hadde vi visst at det var sånn, men son ER det bare ikke. Verken med folk eller hunder – generelt sett.

Og ganske riktig er ikke vi mennesker hunder, men vi ER en del av hundens utvidede flokk. Vi ER en sosial partner. Vi kan kalle det flokk, familie, familiegruppe, utvidet flokk eller hva som helst, men i et godt hundehold er selvfølgelig hund og eier(e) knyttet til hverandre på en måte som vi bare ikke har noe godt ord for. Jeg kaller det ofte relasjon.

Det første JEG tenker på når jeg ser for meg en dramatisk situasjon, er hvordan jeg kan beskytte hundene mine. DET er nok mest realistisk 😉

Beklager til alle desillusjonerte – men dette var fritenking i praksis. Ingen dyr kom til skade under skrivingen av dette dokumentet ;))

Mvh,
Runar