Hei Jan Vidar
Jeg har fulgt med på innleggene og svarene her hos deg i over 1 år. Det er mye nyttig å lese her og mye snakk om turhunder, trekk/kløv, foring og annet som jeg syns er interessant.
Det jeg lurer på er hvilken hundetype/rase som kan nerme seg «midt i blinken» når jeg skal skaffe meg ny hund!
Jeg bruker hunden normalt, det vil si 1/2 time tur før jobb, 1-2 timer etter jobb og 1/2 time til kvelds. I helgene er det gjerne lengre turer i skogen, i blandt på fjellet, eller litt brukstrening i skogen.
Jeg vil bruke kløv på hunden, jogge med strikk, sykle i blandt, snørekjøre og trene noe lydighet og spor/bruks, men den blir mest turkompis.
Det jeg har i dag er en mellomschnauzer og den er i grunn kjempefin til det meste, men pelsen er et problem på vinteren og det er mye stress i den. Merkes godt ved snørekjøring og annet «løpearbeid» og når det «skjer ting», da koker det fort over.
Den hunden jeg ønsker meg bør ha en gunstig pels for vinteren, ikke typisk stressehund men være kjent for å ha et stabilt gemytt/gode nerver,
kunne takle utfordringer uten å ta helt av, helst ikke for mye jaktlyst(min har MASSE..)og ikke være kjent for å ville ha en fight med alle andre hunder den møter, være sosial er heller ikke dumt, størrelse fra mellomstor til stor. Jeg er selv liten og veier ikke mer enn 55 kg så noen gigant kan den ikke være!
De rasene jeg har tenkt litt på er: Glatthåret Vorster(..liten tispe), Schâfer(brukstypen), Alaska Husky, og så har jeg hørt om «jakt Labrador»…en lettere utgave av labbisen.
Blandingshund er også helt ok, og jeg har hørt om noen som driver planlagt avl på blandingshunder for å få frem gode, sunne tur/treningshunder. Har du hørt om det?
Har du noen råd til meg ang. valg av hund? Har du noen andre «topp 10» hunder så kom med dem!
Fortsatt god tursommer,
Rita
Svar fra Jan Vidar Dahle
Ut fra beskrivelsene dine og det jeg kan lese mellom linjene høres det ut som du kan bli virkelig godt fornøyd enten bare ved å ha en hund, ikke to, eller ved å utvide med en rolig hundetype. Labrador kan være ideell, skulle jeg tro. Noen av dem har virkelig god pels, mens andre helt mangler underull. Husk bare på at det du opplever som stressende mangedobles om du øker til to hunder. Ingen problemer ved førstehunden forsvinner når man «kompenserer» med hund nummer to. Pelsen på din første hund blir heller ikke bedre av at du får en hund nummer to med bedre pels 😉 .
Ellers er jeg forsiktig med å reklamere for bestemte raser. Det er flotte hunder innenfor mange ulike hunderaser og typer. Og det merkelige er at hunder ofte blir sterkt preget av eieren, både fysisk og mentalt.
Personlig trives jeg best med hunder som er helt friske og med sjarm og verdighet. Noen hunder syns jeg at jeg får veldig god kontakt med, og det liker jeg. Jeg har også møtt hunder som ikke liker meg. For turliv har gemyttet vært viktigst. Hundens fysiske kapasitet, pels, trekkegenskaper osv. har jeg egentlig bare tilpasset meg til. Hvis hunden ikke er god trekkhund for eksempel, er ikke det noe tragedie så lenge vi trives sammen. Litt tyngre ryggsekk får jeg jo, men det er ikke så farlig.
I forhold til sledekjøring, som har vært min hovedaktitet de siste årene, så er kravene mer spesifikke. Først kommer frisk helse, dernest trivelig gemytt (ikke slåss, kommunisere bra, være trygg). Tredje kravet er at hundene greier å arbeide på linje med de andre hundene i spannet, og siste kravet er at de har god nok pels til å sove på snøen. Av disse kravene setter jeg det første høyest. De to første kravene er absolutte (hunder jeg har selv fra de er født får alltid bra gemytt, siden dette er så miljøavhengig). Det siste kravet, pels, er minst viktig, fordi det mest handler om hva jeg er villig til å gjøre for hunden. Har den litt dårligere pels enn de andre bruker jeg gode dekken og liggeunderlag til den hunden. Med bare en eller to hunder ville jeg dessuten hatt dem inne i teltet om natta. Problemer med ising mellom potene løses godt med tynne polypropylene potesokker.
Jeg kan altså ikke gi bedre råd. Hva som passer meg passer ikke alle andre. Behovene varierer, livsstilene våre er forskjellige og smak, behag og forventninger er ulike. Alle disse forskjellene gjør at det ikke er så lett å gi råd om valg av hund. Hvis du skal drive med en spesifikk aktivitet så er det mye enklere. Hvis du for eksempel skal forsøke å vinne jaktprøver eller hundeløp, så er det lettere å gi konkrete anbefalinger. Da bør du skaffe hunder fra de beste oppretterne på dette feltet, de som gjennom år har vært i toppen. Ellers må du nok stole på egen magefølelse.
Jan Vidar Dahle