Hei!
Jeg trenger tips ang hvordan vi skal legge inn tomslag når vi runderer etter «Canis metoden». Nå er vi der hvor vi har skjulte og delvis skjulte figuranter ute på 50m. Vi avanserer nå fint en 70 til 100m på midtlinja. Etterhvert skal vi legge inn tomslag..hvor skal vi gjøre av figuranten så lenge? Skal den spurte inn på midtlinja før hunden rekker å komme tilbake fra fig på andre siden? Eller skal fig avansere såpass mye at vi håper hunden ikke finner figgen før jeg får ropt han inn? Eller er det en annen måte å gjøre det på som jeg ikke har tenkt på? Og hvordan blir det med klikkercamp neste år??:)Hadde et supert opphold der i sommer:)
Klem fra Simone
Blindslag i rundering
Svar fra Morten Egtvedt
Hei Simone!
De første blindslagene kommer vanligvis av seg selv bare du runderer langt nok med skjulte figuranter på hver side av midtlinja. Hunden bør kunne gå 4-600 meter med funn (gjerne 20-30 funn i løpet av økta) før du begynner å tenke på blindslagene. Og når man kjører så mange funn vil hunden før eller siden komme til å passere figuranten på feil side av vinden slik at han ikke får ferten. Når hunden da kommer inn til midtlinja skal du bare sende han direkte over til den andre figuranten i stedet for å sende han en gang til på samme side. Og så har dere gjort deres først blindslag 🙂
Når du vil kjøre blindslagene litt mer planlagt er det bare å be figuranten som hunden nettopp har funnet om å bruke litt ekstra god tid til å belønne hunden. Så kan den andre figuranten komme inn til midtlinja og stille seg diskre sammen med de andre på midtlinja. Så sender du hunden ut på blindslaget, avanserer fram langs midtlinja, roper inn hunden og sender over på andre siden der den andre figuranten allerede har trukket framover. Du kan også starte økten med å plassere ut fig kun på den ene siden, og så kjøre blindslag på det første eller andre utslaget.
Når du begynner å kjøre to og flere blindslag krever det litt mer presisjon. Du kan da enten få figurant til å springe ut (i et #$%& tempo) mens hunden er ute på blindslag. Du kan også plassere ut figuranten på forhånd et stykke fram i løypa slik at du får plass til noen blindslag før du gjør funn. Hvis du har en hund som lett går ut av hånden på deg, er det nok best å plassere ut figuranten først når hunden er ute på blindslaget for å unngå at den trekker fram og finner figuranter langt fram i løypa. Men dette krever samtidig at man er forsiktig slik at hunden ikke hører at fig springer ut osv. Hvis man har kjørt en god stund med bare funn før man begynner med blindslagene, vil ofte hunden søke såpass langt ut at fig har rimelig god tid til å springe ut og gjemme seg. Hvis dette er vanskelig fordi hunden tar veldig korte slag, er det vel egentlig litt tidlig å kjøre noe særlig med blindslag ennå. Viktig å øke antall blindslag meget gradvis, og hele tiden gå tilbake og kjøre mer funn hvis du ser at slagene blir for korte eller ikke rette nok.
Har ikke bestemt om det blir Clicker Camp neste år. Tenker på saken og bestemmer oss før jul… 🙂
PS: Å rundere slik du beskriver med figuranter på begge sider av midtlinja kan knapt kalles Canis-metoden, for det har folk gjort i mange år. Det som er «nytt» ved vår måte å trene rundering på er vel mest måten vi starter denne treningen på de første øktene (shaper inn søk med flying uten kommando bare ved å la hunden tilby adferd frivillig med figurantene gradvis lenger ut). Å baklengskjede bringkobbelmeldingen var vel også vi først ute med. Men ellers gjør vi mye akkurat som alle andre som trener rundering.
Morten Egtvedt
http://www.hundetrening.no