Blodsportrening

Hei!=)

Jeg har en golden på 1 år. Vi trener på blodspor og synes det hadde vært stas å få hunden min godkjent ettersøkshund=)

Jeg har sett filmen på canis.tv og artikkelen i canis bladet om blodspor og må si vi lærte mye der=) Bl.a at jeg drypper blodet foran meg istedet for ved siden av meg – noe som har resultert i at Teo har sluttet å «sakse» mellom mitt spor og blodsporet=)

Teo har virkelig skjønt hva dette går ut på, noe som er positivt med tanke på at drivkraften er stor. Utfordringen er at han går litt for fort… Han er stor og tung å holde igjen. Har prøvd med å legge ut kattemat sporadisk i sporet, som har satt ned farten litt, men har fortsatt forbedringspotensiale;p

Så her kommer noen spørsmål:
1. Hvor lenge anbefaler du at jeg legger blodsporet i fotsporet?
For på en off. blodsporprøve gjør de jo det ikke slik.

2. Hvordan er den beste måten å få hunden til å markere sårleier?
Her har jeg brukt godbiter og jeg føler at det er litt for tilfeldig hvordan Teo markerer på disse.Når skal jeg slutte med godbitene her? Bruker du klikker når hunden markerer sårleie uten godbiter?

3. Hvoran senker du farten på hunden om den raser i vei?

4. Løshund
Vi får en jämthund i midten av juni som skal brukes aktivt til løshund/bandhund og gleder oss til å begynne å trene en hund med helt blanke ark igjen=) Vi kommer til å legge opp blodspor slik du/dere har beskrevet tidligere. Men hvordan trener man ferskpor og løshund?

Vi ønsker å trene hundene våre med bruk av klikkertrening, men vi er helt blanke på sportrening. Så vi hadde satt STOR pris på om det kunne blitt arrangert kurs i blodspor/ferskspor/bandhund/løshund i Canis her i Trøndelag=)=) Er det mulig?

På forhånd takk=)

Mvh
Liv Guri Ness

Svar fra Håkon Groven

Hei!

Jeg svarer fortløpende på dine spm:

1)
Jeg anbefaler deg å fortsette å legge blodsporet mitt i sporleggerens spor så lenge du trener blodspor. Hvis du er usikker på om dette er lurt ift. hvordan prøvesporene vanligvis legges, så kan du teste å legge blodet ved siden av, innimellom. Ser du at dette går dårlig, så får du revurdere om du skal høre på mitt råd 🙂

2)
Du kan variere mellom følgende: a) legge godbiter. b) klikke for markering/at hunden stopper opp og snuser. c) ingen av delene. Det som er alfa og omega er at du er flink til å belønne selve sporinga!

3)
Her finnes flere alternativer: a) Legge vanskelige spor – vinkler, skiftende underlag, kupert, alder på spor etc. b) ikke la hunden komme framover i sporet med mindre den har ønsket intensitet. c) gå mange spor med høy godbitfrekvens – partier der det er kort mellom godbitene.

4)
Ferskspor trente jeg i starten ved å «hekte meg på» en elg som jeg selv hadde observert 8-12 timer tidligere (feks inne på et jorde). På denne måten kan man være helt sikker på hva man sporer på. Nå går jeg bare tur i skogen og lar hunden få spore på «det vi finner». Det er da en forutsetning at man klarer å lese at det faktisk er elgspor man sporer på.

I begge tilfeller lar jeg hunden spore veldig selvstendig, men bruker lina bevisst i forhold til start og stopp:

– hvis hunden letter hodet og vil spore på overvær så stopper jeg (vanligvis)
– når hunden sporer med lavt hodet og holder seg midt i sporkjærnen så følger jeg på framover
– dersom hunden har for høy intensitet i bena (for stor framdrift) så stopper jeg
– når hunde sporer med passe tempo så følger jeg på framover
– jeg gir hunden gradvis mere frihet jo mer erfaring den får (en god jakt-/ettersøkshund er etter min mening avhengig av å være god til å bruke overvær).

Løshund trener jeg slik:
Jeg tar med meg valpen/unghunden ut i elgtomme områder og lar den bestemme turen. På disse turene beveger jeg meg veldig lite, men prøver å gjøre hunden trygg uten at den blir avhengig av at jeg er med/følger hakk i hel.

Når båndtvangen er over og hunden er minimum 6-7 måneder begynner jeg å gjøre det samme som over, men i områder der jeg vet det finnes elg. Elgmøter kan fremdeles være i tidligste laget, så det er helt greit om man ikke får nærkontakt nå heller. Når hunden er 12 mnd gammel er de fleste etter min mening klare for et elgmøte (dette finnes det få fasitsvar på : ).

Det jeg fokuserer på er at hunden skal få veldig mye tid i skogen og lære seg å løpe på egenhånd og finne tilbake til meg på egenhånd, uten at jeg skal følge hakk i hel. Dette gjør man ikke dersom hunden blir redd eller om man roper/plystrer på den for at den lettere skal finne tilbake til fører.

Det pr. nå dessverre ingen planer om denne typen kurs i regi av Canis Hundeskole, i Trøndelag. Jeg anbefaler dere likevel å følge med på kursplanen vår (www.canis.no/trondeim). Det er uansett prinsippene bak læringsbasert trening som er viktige og disse kan dere fint lære på et av våre valpekurs el.l.

Lykke til med treninga!

Hilsen Håkon
http://clickerblog.blogspot.com
http://www.twitter.com/hakongroven

Lær mer om blodsportrening på CanisTV!

Se hele filmen om blodspor på CanisTV her