Borrelia

Min yngste labradortispe er fri for HD/AA ble plutselig svært syk, med bl a feber og stivhet i kroppen. Hun kunne knapt gå, pistret og pep. Vi dro selvfølgelig rett til veterinær, og det ble bl a tatt blodprøver og røntgen. Under palpering viste hun tydelig tegn på «vondter» i albuer, hofter og rygg. Prøvene og bildene var normale, men hun ble satt på Synulox for sikkerhetsskyld. Det ble også tatt en borrelia-prøve som ble sendt til Tyskland. Jeg tvilte imidlertid på at det kunne være borrelia siden jeg beskytter hundene godt mot flått og sjekker de daglig.
I går fikk jeg imidlertid beskjed om at den ene prøven var positiv på Borrelia. Den såkalte «lange» prøven som etter hva jeg forstod kunne bety at flåttbittet kom i fjor. Den andre prøven var negativ, men det skal tas en ny blodprøve neste uke.

Og det er i denne forbindelse jeg lurer på et par ting som jeg selvfølgelig glemte å stille min veterinær:

Er det sikkert at hun har borrelia når kun den ene prøven var positiv? Har jeg forstått det riktig når det snakkes om en «lang og en kort», og i så fall, hva betyr egentlig det? Hva testes i blodet? Blir hunden immun mot Borrelia etter et angrep? Hva bør jeg evt passe på videre?
Hunden skal gå på Synulox (800mg/døgn) i 3 uker. Hun virker helt pigg og normal nå.

Jeg har virkelig fått en «støkk» etter dette. Trodde virkelig jeg forebygget bra med Scalibore-halsbånd som jeg fornyer i medio juli siden jeg bor i flåttområde hvor flåttsesongen varer fra mars til oktober/november. I år fikk begge labbisene scalibore-bånd fra medio mars. Skumle småkryp!

Takknemlig for svar!

Hilsen Frøya
www.lyngheims.com

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei!

Du må ringe og snakke med din veterinær om de prøvene, så du er helt sikker på å få rett svar! Her kommer litt generelt om Borrelia infeksjon og flått:

Borrelia er spirocheter – svært små organismer – og overføres ved en s.k. vektor som er flått. Smitten overføres som regel når det har gått 48 timer. Finner man en flått på hunden og får fjernet den tidlig, er smitterisikoen ikke så stor. Symptomene på borreliose er veldig diffuse, og kan være svake eller sterke.

Man får mistanke ved slike symptomer som din hund hadde, diffuse symptomer, feber, slapphet, halting som veksler mellom bein, vondt i flere ledd.

Diagnosen stilles ved blodprøver. Man måler antistoffer i blodet. Testen er ikke helt spesifik, så lavt nivå av antistoffer kan hunden ha hvis den har vært i kontakt med en organisme som er beslektet med Borrelia. I områder med mye Borreliose har opp til 75% av hundene antistoffer i blodet, men bare 10-15 % av hundene blir syke. Diagnosen stilles derfor ved typiske symptomer sammen med mye antistoffer i blodet.

Det er mulig å måle to typer antistoffer – IgG og IgM, høyt nivå av IgM tyder på at hunden er smittet ganske nylig, mens høyt nivå av IgG tyder på at smitten er gammel (mer enn 4-6 uker).

Det er også mulig å påvise Borrelia i leddvæske fra syke ledd, da identifiserer man organismen ved å påvise DNA.

Når det gjelder din hunds videre behandling, så må du snakke med din veterinær som har sett henne!

Hilsen fra dyrlege Cecilie Strømstad