boxertrim

Hei!,
Jeg har en boxer på snart to år som jeg i det siste har begynt å lure på om jeg trener nok fysisk. Grunnen til at jeg lurer er at flere jeg har snakket med mener jeg MÅ sykle med en så stor hannhund for at han ikke skal bli frustrert eller bli et problem.
4 dager i uka er vi ute i ca 3 timer, fordelt på fire turer, vi trener lydighet i 10-30 min. om dagen eller går blodspor (veeeldig morro!), eller så leker han med andre hunder. 2 dager i uka går vi 2-3 timers tur i skogen, da løper han løs som en villmann hele turen. En gang i blandt jogger vi, men det er nok mest min kondisjon som blir trent da:)
Han er veldig tynn, for tynn mener noen, men det syns jeg ikke. Han får så mye mat han orker, men allikevel kan jeg se alle ribbeina hans når han står stille. Pelsen er blank og han er i godt boxerhumør så jeg syns egentlig bare det er fint.
Syns du jeg burde gå til anskaffelse av en sykkel og begyne å trene mer kondis med han? Jeg vil at hunden min skal være så sunn som mulig!

På forhånd takk, hilsen blodsporboxer:)

Svar fra Jan Vidar Dahle

Nei, jeg syns ikke din hund bør trenes mer, etter hva du beskriver. Jeg ville også lagt STOR vekt på å gi hunden et par hviledager i uka. Hviledagene skal selvsagt bestå av samvær med deg og gjerne lufteturer i bånd og litt opplæring. Men først og fremst hvile der det ikke skjer noe særlig, om så i sofaen!

Sykkeltrening er konsentrert høyintensitetstrening. For skikkelig daffe hunder kan sykkeltrening være formforserende sammenliknet med å daffe i skogen. Hunder som derimot holder god fart i skogen blir selvfølgelig i like god form av dette. POoenget er uansett å holde seg på et nivå du og hunden trives med. Mange hunder kan trives med betydelige mengder fysisk belastning, om de bare er blitt tilvendt det over tid. Hunder kan også tilpasse seg et lavt aktivitetsnivå.

Dersom en hund løper mer enn fem timer uka vil jeg si den trenes mye. Gjør den dette med iver og glede, og uten å virke sliten etter turen, så er den i god form.

Å ikke øke mosjonsmengden kalles vedlikeholdstrening. Dette er sunt, godt og trygt å holde på med. Vil du at hunden skal bli enda sterkere og mer utholdende, så må treningsvolumet økes sakte men sikkert. Økes treningsmengden for fort og mye blir hunden ikke i bedre form i det hele tatt, tvert om. Her er det mange som misforstår! Mer er ikke alltid best, og en hund som trenes virkelig mye (slik som din) trenger hviledager helt uten aktivitet. Vi regner for øvrig 10 til helt oppp 15 prosent økning av treningsmengden fra uke til uke som ideelt, både for mennesker og hunder.n Da rekker hunden å tilpasse seg, den unngår skader og blir samtidig i bedre form.

Mine egne sledehunder er for øvrig i full trening for Finnmarksløpet. Løpet går i mars. Og de trenes med særdeles høy intensitet i selen foran bil/vogn, fire til fem økter i uka nå på høsten. Denne treninga kan sammenliknes med meget intens løping ved siden av sykkelen for andre hunder. Hundene det her er snakk om, fullblods konkurransehunder avlet ensidig på høy arbeidslyst gjennom generasjoner, har ikke sin make hva angår arbeidsintensitet, bortsett fra hos stående fuglehunder. Mens disse sledehundene sist i juli løp rundt en halvtime per tur, i sakte fart, løper de nå rundt femti minutter i litt raskere fart. Så mer enn dette har altså ikke stigningen vært på 12 uker og 50 treningsturer! Målet er for øvrig at hundene skal lære å løpe ni timer i ett mellom hver pause. Mange trekkhunder bruker flere år med mye trening før de mestrer et slikt krav. Moral: Trening av hund er ikke noe for skippertaksmennesker. Det er det du gjør jevnt og trutt som betyr mest for hunden.

Ellers kan det høres ut som den slanke boxeren din har det helt supert. En veltrimmet boxer har synbare ribbein, hele rekka, men strutter også av muskler og sener. Hvis du syns den blir for tynn/spinkel eller at muskelvolumet er litt lite bør du vurdere å gi mer rå, oppmalt vom. Hundepølse bestående av slakterester kan også fungere fint (obs, de fleste hundepølser er bare korn og vann, stort sett, og er selvsagt verdiløs mat for din hund.) Med rå vom får hunden proteiner og fett av en helt annen kvalitet enn det man finner i fabrikklaget ferdigmat. Aktive hunder setter pris på denne fordelen.

Jan Vidar Dahle