Hei, jeg er kommet til en liten «blindvei» når det gjelder klikkertreningen min. Problemet er at jeg i visse sammenhenger, der forventningen til annen aktiviet (rundering) er høy, får jeg ikke hunden til å tilby noe(antar at belønningen min ikke kan overgå runderingen). Jeg trener melding med løsbitt og sliter med å få henne til å avlevere bittet pent «på plass». De jeg trener med mener jeg må sette krav til henne, fordi dette kan hun både på lydighetsbanen og når jeg er alene med henne i skogen, men altså ikke i den settingen der hun forventer at vi skal rundere. Noen tips eller råd?
Kan nevne at hun er 20mnd, og klikkertrent hele livet, derfor ønsker jeg ikke å gå over til noen annen og «hardere» treningsmåte i hverken i denne fasen eller senere. Dette er min førse hund, og det er vanskelig å skulle «stå i mot» presset når alle andre har løsninger som på hver sin måte høres fornuftige ut, derfor trenger jeg hjelp til å løse dette «klikkers».
mvh. Ellen Cecilie Halle
Svar fra Morten Egtvedt
Hei Ellen Cecilie!
Du er tøff som står imot presset. Det er en vanskelig situasjon, spesielt når man ikke vet nøyaktig hvordan man skal løse et problem. Hvis det er noen trøst er du ikke den eneste som har vært i akkurat den situasjonen. Tror faktisk dette er mer regelen enn unntaket for de fleste som driver med klikkertrening.
Hvis runderingen er en større «belønning» enn det du kan tilby fra lomma, trenger ikke det å være noe problem. Du kan faktisk utnytte dette til din fordel ved å bruke figuranten som belønning for å holde fast.
Slik du beskriver hunden din høres det rett og slett ut som om den ikke har lært meldingen godt nok ennå (da hadde den jo gjort det…). Men den trenger ikke noen «kravfase» – den trenger mer og smartere trening. Samtidig er det bare flott at den har så lyst til å rundere. Men ettersom den har så lyst stiller det enda større krav til meldingstreningen din enn for hunder som ikke er like ivrige.
Jeg kan skissere en liten kriterieplan for deg som du kan teste i praksis. Den inneholder først noen grunnøvelser som må være på plass før du kan sette sammen hele meldingen:
GRUNNTRENING FOR BRINGKOBBELMELDING
1. Tren først hold fast i utgangsstilling på appellplassen. Klikk og belønn som vanlig fra lomma. Du skal også kunne bøye deg ned og holde hånda under apportan (bittet) uten at hunden slipper. Den skal ikke slippe før du sier takk eller klikker. Det er veldig viktig at det ikke slurves med denne grunntreningen. Dette skal sitte skikkelig (og da mener jeg skikkelig!) på appellplassen før du tar det ut i skogen.
2. Tren også innkomst med apporten/bittet. Gi hunden apporten foran deg og vent med å klikke til den går frivillig inn på plass og setter seg. Eller la den evt plukke den opp fra bakken rett foran deg og komme inn på plass.
3. Når 1 og 2 fungerer 20 av 20 ganger på appellplassen trener du det samme ute i skogen.
4. Tilbake til appellplassen! Vi skal nå kvalitetssikre hold fast med Doggie-zen. Sett ned en skål med godbiter 2-4 meter foran hunden. Få hunden til sette seg på plass, og presenter apporten. Hunden skal gripe dette frivillig og holde fast i et par sekunder. Si deretter «takk» og «værsågod» hvorpå hunden får springe til godbitskåla og ta belønningen sin. Du kan også legge ut en ball eller kong hvis hunden er heit på den. Du skal også her etterhvert kunne holde hånda under apporten eller ta i den uten at hunden spytter den ut – den skal IKKE slippe før du sier takk. Ikke slurv! Når dette
5. Når 4 fungerer kan du legge apporten på bakken foran deg (ha gjerne hunden i kobbel). Hunden skal da frivillig plukke opp apporten og komme inn i utgangsstilling. Avlevering som vanlig + værsågod! Det er viktig at hunden har en god frivillig utgangsstilling også uten apporten. Repeter om nødvendig utgangsstilling uten apport noen ganger. Lær gjerne hunden å komme frivillig i utgangsstilling for å få værsågod til godbitskål også.
6. Kjør trinn 4 og 5 i skogen!
7. Tilbake til appellplassen igjen. Nå skal vi bytte ut godbitskålen med en figurant. Figuranten kan friste hunden med noen godbiter (så den skjønner at det er en figurant) og sette seg ned på huk 5-10 meter unna. Hold hunden i bånd og vent. Hvis hunden kommer frivillig på plass sier du værsågod (eller «vis mann» hvis hunden har lært den kommandoen godt fra før). Målsetningen er i første omgang å lære hunden å gjøre ting (spesielt komme i utgangsstilling) for å få lov til å gå til fig. Det er viktig at du venter ut hunden og ikke maser på den. Den skal frivillig komme på plass for å få værsågod til fig. Repeter om nødvendig noen vanlige repetisjoner med utgangsstilling før du gjør det samme med fig. Når hunden har lært å komme frivillig på plass for å få lov til å gå til fig, kan du ta med det samme ut i runderingen. La alltid hunden komme frivillig på plass på midtlinja før den får lov til å rundere. Når hunden lærer dette skikkelig vil du få bedre kontroll på hunden jo mer lyst den har til å rundere.
8. Fig frister hunden som i trinn 7. Hunden kan gjerne sitte i utgangsstilling. Presenter apport/bitt foran hunden. Hunden skal gripe dette frivillig og holde det 2-5 sekunder. Si deretter takk og værsågod/vis mann. Vær nøye med at hunden holder fast skikkelig selv om du bøyer deg fram, tar hånda under bittet osv.
Du kan også gjerne trene andre adferder med figurant som belønning. Få hunden til å gå noen meter fri ved fot for å få værsågod til fig. Få den til å tilby sitt, ligg og evt andre ting. Gå gradvis fram, og vær sikker på at hunden har lyst på fig hele tiden (la fig friste hunden om nødvendig). Bare pass på at du ikke får mye piping osv. med på kjøpt.
9. Samme som 8, men la hunden plukke opp bittet fra bakken foran deg og komme i utgangsstiling. Avlevering + værsågod/vis mann.
10. Hold hunden i bånd. Fig sitter på huk et par meter foran dere og frister hunden med noen godbiter i hånda. Bittet ligger på bakken en liten meter foran fig. Hvis hunden prøver å gå til fig holder du den igjen i båndet. Hunden må nå plukke opp bittet og komme på plass selv om hunden lokker den med godbitene. Gjenta dette til du ikke lenger trenger å holde hunden i bånd. (fig kan i stedet reise seg opp og snu seg hvis hunden prøver å ta godbitene i stedet for bittet). Når hunden går rett på bittet selv om fig frister med godbitene er saken i boks! Denne lille grunnøvelsen vil gjøre det lettere for hunden å forlate fig med bittet senere.
Når disse 10 trinnene fungerer skikkelig (og jeg mener som vanlig skikkelig!) kan du baklengskjede sammen hele meldingen. Her er forslag til kriterieplan for kjedingen:
INNLÆRING AV MELDING MED BRINGKOBBEL MED BAKLENGSKJEDING
1. Appellplass eller åpent terreng. Fig sitter synlig på 20-50 meters avstand. Hunden sitter klar i utgangsstilling. Koble på påvisningslina mens hunden sitter rolig. Si «Vis mann» og la hunden springe ut til fig med deg på slep. Gjenta dette flere ganger til «vis mann»-kommandoen er bombesikker og hunden virkelig sitter og venter på kommandoen når du kobler på den påvisningslina.
2. Fortsatt appellplass eller åpent terreng. Fig sitter synlig på 20-50 meters avstand (vær sikker på at hunden har lyst på fig!). Hunden sitter klar i utgangsstilling. Presenter bittet foran hunden. Hunden skal gripe dette og holde fast i 2-5 sekunder. Si deretter «takk», koble på påvisningslina mens hunden fortsatt sitter rolig, og si «vis mann». Belønning ute hos fig som vanlig. Du kan gjerne ha hunden koblet hele tiden for å hindre at hunden tyvstarter. Når hunden har avlevert bittet bare later du som du fester påvisningslina før du sier vis mann.
3. Som 2, men legg bittet på bakken foran deg. Hunden skal plukke det opp og komme i utgangsstilling. Takk, koble påvisningsline + vis mann!
4. Fig holder hunden mens fører går 20-50 meter unna. Fig holder bittet foran hundens munn. Idet hunden griper bittet slipper fig hunden som kan springe inn til fører og sette seg på plass med bittet. Takk, koble påvisningsline + vis mann! Fig har i mellomtiden satt seg ned på huk slik at hunden skjønner at han er fig og ikke bare «medhjelper». Øk avstanden gradvis til 50 meter.
5. Samme som 4, men fig holder bittet nærmere bakken i stedet for rett foran hundens munn. Etterhvert skal fig i stedet for å holde hunden bare sette seg ned på huk og legge bittet foran seg. Hunden skal da raskt ta bittet og springe inn til fører. Takk, koble påvisningsline + vis mann! (Repeter gjerne grunntreningstrinn nr. 10 hvis dere får problemer her).
6. Nå kan du kjøre hele meldingen.
7. Når 1-6 funker skikkelig på appellplassen er dere klare for skogen. Kjør med åpen/synlig fig til å begynne med og gå gjerne kjapt gjennom alle trinnene på nytt selv om hele meldingen fungerer på appellplassen. Du kan aldri splitte opp treningen for mye! Når dette fungerer kan du sette løsbittmeldingen inn i den vanlige søkstreningen. Vær fortsatt nådeløst nøye med at hunden skal holde fast helt til du sier takk. Hvis hunden gjør feil kan du gi den sjansen til å rette opp feilen ved å plukke opp bittet selv. Men hvis dette skjer flere ganger på rad er det tilbake til meldingstreningen. Og der bør du avbryte helt hvis hunden gjør feil – ikke gi den en ny sjanse. Ta heller en pause (timeout!) og prøv igjen et minutt senere, om nødvendig på et lavere kriterie.
HVORFOR BAKLENGSSKJEDE MELDINGEN?
Jeg foretrekker å baklengskjede meldingen på denne måten. Dette innebærer at innkomst med bringkobbel aldri blir belønnet direkte fra fører, men kun ved å få lov til å gå ut til fig. Det er en stor fordel at meldingen henger sammen i en slik hel kjede framfor at 1) springe ut + hente bitt, og 2) påvisning, blir to separate kjeder. Når meldingen henger sammen vil leken ute hos fig forsterke både søk og melding. Hvis kjeden ikke henger sammen vil godbiten/rosen hunden får for å komme inn med bittet til fører forsterke søket (og det er ikke rare belønningen!), mens lek med fig først og fremst vil forsterke påvisningen (ikke søket). Legg merke til hunden når den kommer inn med bitttet. Hvis hunden nærmest sitrer etter å få lov til å påvise, tyder alt på at meldingen henger sammen. Hvis hunden avleverer bittet, kikker forventningsfullt på fører og nærmest blir overrasket når han sier «vis mann», er det mye som tyder på at meldingen IKKE henger sammen.
En annen fordel med å trene inn meldingen på denne måten er at hunden får bra doggie-zen trening i forbindelse med figurant, og det kan du utnytte blant annet på kontrolldelen av søket, ikke bare på selve meldingen.
Ta gjerne kontakt med Canis Hundeskole i Vestfold hvis du vil ha litt praktisk instruksjon. Lykke til med treningen!
Morten Egtvedt