Har dere noen gode tips om hvordan lære inn melding på sekk(rundering) Jeg har bringkobbelmelding(shæfer). Har prøvd med løsbitt, dette går fint, men han skjønner ikke at han må ta bringkobbelet. Han prøver så godt han kan å apportere sekken hvis løsbittet ikke er der. Jeg er redd for feilmelding med for mye fokusering på meldinga. Noen gode tips??
-Elisabeth-
Svar fra Morten Egtvedt
Vi kan ta litt om feilmelding først. Veldig mange hunder sliter med feilmelding, og det er ikke uvanlig at det dukker opp i forbindelse med mye trening på sekk. Feilmelding kan ha mange årsaker men en ting man kan gjøre for å forebygge dette er at man sørger for at hunden blir belønnet skikkelig ved påvisning – de fleste er flinke til å ta seg god tid når det er snakk om levende figuranter, men det er minst like viktig når du trener på «døde» figuranter. Før jeg legger inn melding på sekk, jakke o.l. lærer jeg først hunden at disse tingene er noe bortimot himmelrike på jord (så lenge hunden finner dem i skogen ihvertfall). Dette kan gjøres med å legge ut sekken lett skjult bak en busk, bare gå på tur med hunden slik at den tilfeldigvis får ferten av sekken. Når hunden selvstendig går og undersøker sekken finner den en kong på toppen av sekken eller du går raskt fram og drar fram en kong fra nede i sekken. Jeg liker å fokusere på at belønningen ligger i sekken i stedet for å gå fram til hunden å gi belønningen fra lomma vår. Hvis jeg har belønningen i lomma går jeg fram til sekken og later som jeg tar den opp derfra.
Det med skikkelig belønning (og å ikke kjøre hunden lenger enn den er klar for) er det ene du kan gjøre for å forebygge feilmelding. Det andre går på hvordan man lærer inn meldingen rent praktisk. Jeg unngår å belønne hunden med ros/godbit eller lignende når den kommer inn med melding. Belønningen hunden bør få for å melde er at han får lov til å påvise. Når hunden setter seg på plass med bittet i munnen sier du «vis mann» – det er leken ute hos figuranten hunden skal jobbe for. Å komme inn til deg med meldingen skal bare være et nødvendig skritt på veien. På denne måten får ikke hunden noen grunn til å melde når han ikke har funnet noen figurant (eller sekk) først. Les mer om den praktiske fremgangsmåten i artikkelen «Innlæring av bringkobbelmelding med baklengs kjeding».
Så til problemet med at hunden ikke tar fastbittet, men heller vil apportere sekken. Jeg forutsetter at hunden har en sikker melding på vanlige figuranter allerede. Hunden bør kunne melde greit med fastbitt uten hjelp fra figuranten i mange forskjellige situasjoner (sittende, liggende, gående, treklatrende, skjulte figuranter osv. – øk vanskelighetsgraden skritt for skritt). Det er fornuftig å starte innlæringen av melding på sekk med løsbitt slik du har gjort. Ikke vær redd for å gjenta dette maaange ganger før du prøver med fastbitt. Men det er også viktig hvordan du legger løsbittet. Hvis du bestandig legge det på toppen av en stolsekk, trenger ikke hunden å bøye hodet for å få tak i bittet. Dermed blir forskjellen til fastbitt litt for stor, og det kan være årsaken til at hunden ikke skjønner at den skal ta fastbittet. Det kan derfor være en fordel å legge bittet foran sekken, oppå ei jakke eller lignede slik at hunden må bøye hodet for å ta bittet. Dette bør også ha blitt gjort fra ganske tidlig under trening på vanlige figuranter. Det bruker å gjøre overgangen lettere.
Rent praktisk kan du legge opp treningen slik at du kjører 3-4 meldinger på sekk med løsbitt på et åpent område. På det femte utslaget bruker hunden fastbitt, og det kan gjerne være litt slakkere enn vanlig slik at hunden lett får tak i det når den ikke finner løsbittet på sekken. Ikke ros hunden når den kommer inn med fastbittet, men påvis raskt og uten ekstra oppstyr og belønn skikkelig når hunden kommer ut til sekken. Etterhvert kan du stramme fastbittet til normal størrelse igjen og prøve med fastbitt på de første utslagene også.
Noen hunder har også problemer med at løsbittet er helt forskjellig fra fastbittet som de bruker. Du kan jo tenke på om det kan være noe av årsaken til problemet. Da er det greit å trene litt med løsbitt som ligner mer på orginalen en stund. Eller du kan legge hele bringkobbelet ved sekken slik at hunden apporterer det.
Lykke til med treningen. Tror imidlertid det er en god regel at 9 av ti figuranter er sprell levende, så kan du sjekke at ting fungerer på «døde» figuranter en gang i blant.
Morten