Crossover-hund

Hei, jeg har en cross-over som jeg har trent inn bl.a. dekk på nytt (han var treg før), apport og har begynt å trene fremadsending. Han begynte å tilby dekken fort, og han ga meg raske dekker. Etter en stund begynte jeg å legge på kommando mens han la seg, og så flyttet den slik at han til slutt la seg på kommando. Han fortsatte med å være rask en stund, men nå er han stort sett ikke raskere enn det han var før. Hvis det er vått på bakken kanskje han ikke legger seg i hele tatt. Hva tror dere jeg har gjort feil, og hva kan jeg gjøre for å få tilbake de raske dekkene (vi konkurrerer i kl 1)? Jeg har ikke korrigert ham, men oversett tregheten og feilene ved å ikke c/t. Hunden min er sterk mentalt og forholdsvis stri, så jeg har litt følelsen av at han utnytter at han aldri blir korrigert, men kun jobber når det passer ham. Utover det vil jeg si at hunden min har raskt lært øvelsene ved klikkertrening.

Hilsen Eva

Svar fra Morten Egtvedt

Hei Eva!

Tenk på hvert nye underlag (vått gress, hard asfalt osv) som en ny øvelse. Det kan lønne seg å gå helt tilbake i innlæringen på de stedene han er treg. Når du trener f.eks. på vått underlag bør du få hunden til å tilby deg dekken spontant flere ganger uten å kommandere. Først når han legger seg så kjapt at du er fornøyd kan du begynne å sette på kommandoen igjen. Det er veldig lett at crossover-hunder faller tilbake til gamle vaner igjen hvis du gjør en liten ting som minner dem om den gamle treningen. Det er derfor en fordel å jobbe mye uten kommando med disse hundene til å begynne med. Lær dem at de kan «styre deg» til å klikke ved at de prøver å gjøre forskjellige ting. Dette er jo en totalt ny opplevelse for en crossover-hund, som tidligere kun har blitt styrt selv. Hvis du i noen situasjoner oppdager at det er du som styrer og maser på hunden for å få den til å gjøre en ting, bør du forandre litt på situasjonen. Legg vekt på at det er hunden som skal ta initiativet til å sette igang treningen (ved å kikke ivrig på deg og tydelig vise at den er klar). Hvis det hele tiden er du som maser om å få kontakt når du skal sette igang treningen er det fort gjort at hunden faller tilbake i det gamle mønsteret igjen.

Det er fint at du overser responser som du ikke er fornøyd med, men pass på at det ikke skjer for ofte. Da vil ofte dekken bli dårligere uansett. Se heller for deg hva som er en «gjennomsnittlig» dekk fra hunden din sin side. Ikke belønn responser som er dårligere enn gjennomsnittet og kjør gjerne jackpots for responser som er bedre enn gjennomsnittet.

Det kan også hjelpe å jobbe målrettet med en forsterkningsskala. Hvis du ikke belønner den første dekken, men sier «sitt opp» (hvis han kan det) og så kommanderer dekk igjen, vil ofte den andre dekken være litt raskere og da kan du belønne den. Kanskje vil den tredje dekken være enda hakket raskere hvis du kjører to dekk uten å belønne. Bare pass på at det ikke blir for mange responser uten belønning i starten. Hunden din vil alltid fortelle deg når du går for fort fram.

Til slutt – legg vekk alle idéer om at hunden «utnytter deg» og kun jobber når det passer han. ALLE hunder jobber kun når det passer dem! Det er vår oppgave å gjøre treningen så interessant at de har lyst til å jobbe i alle situasjoner. Hvis du opplever at hunden din ikke gidder går du for fort fram (pr. definisjon), belønner for sjelden eller for dårlig eller forventer noe av hunden som den ikke er klar for. Dette er kanskje den største overgangen mellom klikkertrening og «tradisjonell» hundetrening. I klikkertrening er det føreren som har ansvaret for læringen uansett – det går ikke an å bruke overtroiske forklaringer som at «hunden har en dårlig dag», «hunden opponerer», «hunden er så sta», «han prøver å utfordre meg», «det var så mange andre hunder til stede» osv, osv. Hundeeiere har ofte tusen forklaringer på hvorfor ting går galt. En klikkertrener har bare en forklaring – «Jeg har ikke trent godt nok i akkurat denne situasjonen.»

Morten