Hei.
lurer på et par ting ang demodex. Er det arvelig? om en valp i et kull får det og moren ikke har lissom. Har forstått det slik at det er to ulike typer demodex,medisineres de ulikt eller på samme måte og med hva? Kan ungehunder få det som et engangs tilfelle eller vil problemet stadig gjenta seg og kan man forebygge det selv på noen måte?
Håper du har tid til å svare og ha en fortsatt god sommer
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei!
Jeg har tid til å svare, er ikke på ferie!
Demodex er et lite middedyr som lever i hårsekkene, og kalles naturlig nok hårsekkmidd. Hundens hårsekkmidd lever bare hos hunder. Alle hunder har noen få demodex, men hos noen hunder virker ikke immunforsvaret som det skal, og demodexen sprer seg til store områder av huden. Dette fører til håravfall, og ofte infeksjon i huden, og kan være en svært alvorlig tilstand.
Det er to typer infeksjoner – eller de ser ut på forskjellige vis – men det er samme demodex´en.
Lokal demodex – små hårløse flekker (som regel som et kronestykke), er en tilfeldig hendelse, og skal ikke behandles.
Generalisert demodex – store hårløse flekker flere steder på hunden, det blir ofte infeksjon og rødt og stygt. Dette krever behandling, og kan være en alvorlig tilstand.
Siden alle hunder har demodex i huden, er det noe som gjør at enkelte får kraftig angrep (generalisert demodex) og andre ikke, og her kommer arven inn.
Hunder med generalisert demodex, har et for dårlig fungerende immunforsvar. Det finnes en arvelig immunsvikt som fører til dette. Dersom en valp i et kull får generalisert demodex, har den arvet denne spesifikke defekten fra en eller begge foreldre. Sykdommen opptrer som regel bare hos valper, så en voksen hund er tilsynelatende frisk. For å gjøre det hele litt vanskelig, er det ikke absolutt alle som får generalisert demodex, selv om de er disponert for det – så den eneste måten vi vet om at de er disponert, er når de får syke valper.
En hund med denne immundefekten, får som regel generalisert demodex som valp eller unghund, og senere ikke, men en del kan få det igjen hvis de blir alvorlig syke av noe annet, og noen blir aldri kvitt det til tross for intensiv behandling.
Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt