Dempe jaktlyst

Runar, du som vet så mye rart om hund, ulv og adferd: hvordan kan man jobbe med høy jaktlyst hos hund?

Har lest at jaktadferd er bestående av flere faser (søk, fanging, dreping). Kan man for eksempel jobbe mye med deler av ønskelig jaktadferd for å tone ned uønskede deler av jaktadferd? Eksempel: jobbe mye med spor og søk for å dempe lysten til å jakte på syn?

Noen tanker om dette, takk:-)

Svar fra Runar Næss

Ja, det du foreslår er absolutt mulig, men det har størst effekt i valpeperioden. Jo eldre hunden er jo vanskeligere blir det å endre motivasjonen for de ulike delene av jakten. Med en fullvoksen hund er det svært vanskelig å gjøre store forandringer, men ofte er det ikke så mye som skal til for å få et problem eller en atferd under kontroll. og det er det vi snakker om: Få atferden under kontroll. Borte blir den ikke, uansett. Søks-øvelser er også i høy grad en mental trening, så det er mange problematferder som kan hjelpes med søks-trening.

En vesentlig del i å lykkes er at du samtidig med å bygge motivasjon for søk, ikke lar den «uønskede» atferden skje mer. Hunden MÅ fra nå av aldri mer få jage ting du ikke vil den skal jage. Det kan bety langline i mange mnd./år framover, men inntil den nye treningen sitter må det gjøres. EN (1) gang med en kjempejakt, og du har satt treningen din 6 mnd. tilbake 🙁 Hvis du bare rekker å trene 4 mnd. mellom hver gang dette skjer, så går det uansett gale veien 😉 Det er her mange feiler med et ellers bra treningsopplegg. De glemmer utslokning av tidligere/uønsket atferd.

Stå på – og lykke til :o)

Mvh,
Runar