Domesticerade vargar?

Hej Runar!

Jag vill fråga dig en sak till! (Utom om bur) Har någon gjort experiment med att domesticera vargar, alltså konsekvent välja ut de tamaste och så para dem i generation efter generation? Man gjorde ju ett sådant experiment på fjällräv i Ryssland på 50-talet väl? Jag undrar om vargar som selekteras på tamhet (eller rättare sagt förlängd socialiseringsperiod) skulle få fysiska valpdrag som hängöron och kortare nos ganska snabbt? Är krullsvans ett valpdrag?

Skulle man få dingolika hundar om man selekterade på indiska vargar och spetshundar om man selekterade på nordiska vargar?

Hur många generationer tror du det skulle ta att få fram «hundar» ur vilda vargar? Finns studier? I Ryssland tog det visst fem generationer? Man kanske aldrig har gjort detta av rädsla för att dessa domesticerade vargar kommer lösa, jagar sau, parar sig med vilda vargar osv?

Hoppas du hinner svara på detta också!

Gunilla

Svar fra Runar Næss

Hei igjen, Gunilla :o)
her har du noen interessante spørsmål som vi må se litt nærmere på.

>Har någon gjort experiment med att domesticera vargar, alltså konsekvent >välja ut de tamaste och så para dem i generation efter generation?

Javisst! Det har blitt gjort en masse ganger. Resultatet heter hunder ;o))
Spøk til side; Det du beskriver er jo nettopp den prosessen som har skapt alle våre hunder, men den er sjeldent gjort i noe vitenskaplig forsøk. Det skulle ta alt for lang tid. Muligens ikke flere 10-tusener av år, slik vi tidligere har trodd, men flere 100 år – garantert.

>Man gjorde ju ett sådant eksperiment på fjällräv i Ryssland på 50-talet väl?

Ja, du tenker på revprosjektet til Dr. Dmitry Belyaev – som faktisk drives fortsatt av hans assistent Dr. Lyudmila Trut. Søk på Internett etter «Dr. Dmitry Belyaev «, eller se her:
http://www.zoo.ufl.edu/bouchard/BSC_2008/New_York_Times_Dog_article.html-pagewante.pdf

Men det er ikke snakk om at man bruker 5 generasjoner på domestisering! Dette prosjektet med rev har gått over 40 ÅR – og man har fått en type rev som er tam og ser ut som en Border Collie. Noen har krøllhale (krullsvans) og andre ikke. Det er ikke en valpeegenskap – bare genetikk.

Med ulv så skulle man klart kunne gjøre noe av det samme, men jeg kjenner ikke til noe slikt prosjekt. At de skulle komme løs eller blande seg med vill ulv er ikke en en hindring eller bekymring i så måte. Det er bare en teori som ulvemotstandere uansett bruker mot ulveforskning, «hybrider», dyreparker, ja til og med enkelte hunderaser i sin argumentasjon mot ulv. Ulv utvikler seg saktere enn rev og reproduksjon vill ta lenger tid, så med det antall generasjoner som har vært brukt i Belyaevs prosjekt ville dette være umulig i en (1) menneskealder.

>Skulle man få dingolika hundar om man selekterade på indiska vargar och >spetshundar om man selekterade på nordiska vargar?

Nei, det gjør man ikke. Genetisk er disse undergruppene av ulv nesten helt like. Man kan selektere for dingolignende hunder fra begge typer og få det, men igjen, det vil ta meget lang tid.
Vi får derimot dingolignende hunder om vi IKKE selekterer for noe som helst og lar en stor mengde ulike hunder pare seg fritt. «Gatehunder» (rural dogs), eierløse hunder i land der dette er vanlig blir ofte lik dingo etter mange generasjoner. Dette kan tyde på at de egenskaper en dingo har er optimale for overlevelse i vill tilstand som hund. Altså NATURLIG seleksjon – ikke menneskestyrt.

Mvh,
Runar Næss