Dominans/selvsikkerhed og grå snuder

Hej Runar
Der findes en teori om, at dominante/selvsikre hunde og ulve tidligt i livet får mange grå hår i ansigtet (specielt omkring snuden). Hvad er din erfaring med dette?

Med venlig hilsen
Gitte

Svar fra Runar Næss

Hei Gitte

Det var interessant 😉

Jeg vil ikke utelukke at der kan finnes en sammenheng mellom dominans/lederskap og grå hår. Det er påvist at lederulver ofte har høyere hjertefrekvens og blodtrykk enn andre ulver i flokken, og dette kan muligens direkte eller indirekte påvirke de tidlige symptomer på aldring. Jeg har aldri sett noe skrevet om denne sammenheng hos ulv eller hund, men det er jo ikke ukjent hos menneske.

Ellers blir jo ALLE ulver sølvgrå over det hele når de blir gamle (6 – 10 år). De riktig gamle (12 -17 år) blir alle nærmest helt hvite – uansett om de var født sort eller grå-brun.

Men noe statistikk på hvem som blir først grå finnes ikke, og jeg har ikke noen erfaring med akkurat dette. Ulv i naturen blir uansett ikke så gamle, så materialet måtte komme fra ulv i fangenskap. Det vil nok forbli en teori, men jeg vil si en logisk teori – hvis man sammenligner med menneskets fysiologi.

Min egen «lederhund» er en_meget_selvsikker Schæfer på over 13 år nå, og han fikk ikke grå hår i «barten» før han var ganske gammel. Men han har diagnose; voksende hjerte. Så min ringe erfaring er ikke mye til hjelp for denne teorien 😉

Mvh,
Runar