Hei du
Bare lurte på en ting. Jeg har en tispe, akkurat nå har hun løpetid, og selv om jeg har sett det før, så er det tydeligere når hun har løpetid: når vi er ute går hun og «skvetter» på bakken og på gress.Her om dagen stod hund nesten rett opp og ned for å tisse høyt oppå en gressklynge.
Og ellers, også når hun ikke har løpetid og vi møter en fremmed hund, eller fremmede mennesker så ser jeg klart at hun passer på meg uten at hun er stresset,agressiv eller noe.
Og hun har tatt overtaket helt på en ganske dominant hanne som vi kjenner.
Så jeg lurte på..er hun dominant?
Hun har aldri vist at hun er agressiv eller nervøs eller noe og ser vi noe nytt så løfter hun hodet og vil bort og undersøke hva det er fornoe (når det er lyst).
Jeg har likssom aldri sett noen andre tisper gjøre det som hun gjør, og når vi er ute i hagen og noen som går forbi tror nesten alle at hun er hanne, tilogmed de som har hun.
Forde hun er så tøff sier de.
Svar fra Turid Rugaas
Det har ikke noe med hverken tøffhet eller dominans å gjøre.
Ved løpetid så vil tisper tisse mye, mye mere enn ellers – det er ofte slik en merker at løpetid er i anmarsj, og det at de står omtrent på hodet for å tisse , er en merkverdighet som endel hunder har – en av mine tisper hadde den tendensen, og hun løftet også benet når hun tisset.
Men hun var ihvertfall ikke «dominant» – hvilket betyr bare at en har ansvar for de andre i flokken, altså en foreldrerolle. En hund kan ikke være dominant overfor hunder utenfor flokken, det er noe som kun er innenfor kjerneflokken, og overfor samme kjønn. Det å ha styring på en hanhund, f.eks. er noe mange tisper har, og det har ikke noe med dominans å gjøre. Det er slik i hundevereden at tispene har bukta og begge endene, og hanhundene retter seg snilt etter det. De er høflige sånn.
Dominant er den voksne hunden i flokken som har et ansvar overfor de andre og yngre individene, og påtar seg et slags foreldre-ansvar. Dominans-handlinger kan også komme til syne ved parringstid, når f.eks. hanulvene «kniver» litt om hvem som skal parre, og den mest vanlige dominans-handlingen er at en legger hodet eller labben på ryggen til en annen. Det vil da være mellom 2 av samme kjønn.
At våre hunder også gjør dette overfor andre utenfor flokken, viser bare en av de mange tingene som har kommet litt på avveie når det gjelder atferd. Hos hundene våre blir det en slags styrke-prøve uten å bety noe særlig annet. En virkelig sosial hund gjør ikke dette. For å unngå konflikter er det derfor veldig viktig å la hundene få sjansen til å bli sosialisert med alle slags hunder fra de er unge.
Turid Rugaas