EKSTRA ‘PEPP’

Hei

Jeg undrer på om hvordan gi hunden ekstra pepp for å holde cellene i kroppen fulle i varme/ kulde og en ukes intens trening med krav til prestasjoner. Trener i Norske Redningshunder. Gjelder forøvrig mat som kan legges i beredskapssekken også. Til meg og hunden.

Hørte mange godt råd som druesukker, XL1 etc. – tar hunden opp dette??? Hva gjør dette med hunden???

Jeg tok leverpostei i vannet for å få den til å drikke mer på morgningen og ca. 1 time før økten, samt med meg vann under økten – hvis vann ikke var i området. Vannet godt etter økten også.

Blandet ut foret med vann og lot det svelle en stund – forer med høy aktiv tørrfôr og foret 2 ganger om dagen. Blandet litt vom i maten også. Ga hunden også et kokt egg om dagen.

Det hadde vært supert, hvis jeg fikk noen føringer på dette. Ikke si at hvis jeg hadde foret med xxx fôr så hadde det vært unngått ;o).

Hilsen en som kanskje diller litt med hunden min

Svar fra Jan Vidar Dahle

Hei, og takk for spørsmålene!

Hyggelig at du er motivert for å gi hunden din de beste forutsetninger for å bli god.

Først om oppfylling med karbohydrater før belastning: Dette fungerer ikke i det hele tatt for hunder. Raske karbohydrater, så som druesukker, fører kun til overbelastning og væsketap. Hunder er altså ikke kameler, som kan fylles opp på forhånd. I steden må de fôres underveis, jevnt og trutt og i små doser.

Det som derimot fungerer bra, er å gi hunden mer langsomme karbohydrater like etter aktivitet. En slik oppfylling, lik den vi ser hos idrettsutøvere som propper i seg en banan like etter målpassering, fører til mye hurtigere erstatning av glykogenreservene. Hunden blir restituert på omtrent fire timer i steden for på ett til to døgn. Kravet er at hunden får cirka 50 gram karbohydrater innen et kvarter etter aktivitet og at den ikke får et stort fettrikt måltid før en time etterpå. Karbohydratene tas raskest opp om de kombineres med litt proteiner. Litt kjøtt eller kjøttkraft blandes altså inn i overkokt ris, pasta eller potetmel. Det praktiske er ofte å gi hunden dette som drikke, altså litt kjøttkraft med ris i.

Ellers yter hunden best om den får flere små måltider. Hundekjørere i lange løp fôrer hundene en klatt av tørrfôr/vom på størrelse med en halv grapefrukt, og cirka hver andre time. Da er målet at hunden skal ta til seg opp til 10 000 kalorier i døgnet. Disse klattene fungerer mye bedre enn svære måltider. Du kan altså kutte helt ut store måltider ved hard belastning, og heller bare gi en slik klatt med kjøtt/vom/tørrfôr fire, fem ganger dagen eller mere, avhengig av aktivitetsnivået. Hunden kan også få all den væske den trenger ved at du blander i vann. Det vi har best erfaringer med er å blande lunka/varmt vann, kjøtt og vom rundt 15 til 20 minutter før servering.

I felten fungerer frysetørka vom og tørrfôr best, siden dette gir minst mulig bakterier og er lettvint å jobbe med. Får du tak i eggepulver i tillegg, gir du det absolutt beste.

Forresten gir hundekjørere mat hvor cirka femti prosent av kaloriene kommer fra fett. Mange av oss gir så mye fett året rundt, og går heller ned på mengden. Vanlig «kraftig» tørrfôr (30/20) har omtrent 16 prosent av kaloriene fra fett. Dersom vi bruker kun tørrfôr av såkalt høy kvalitet til sledehunder på ekspedisjoner, langturer og i langdistanseløp, så orker de sjelden å løpe mer enn et døgn, de blir avmagra og kraftløse og potene sprekker. Vi har altså ikke noe valg, men må fôre med mye kjøtt/vom. På den andre sida er dette en ekstrem aktivitet, hundene bor og sover utendørs og arbeider på rundt 60 til 70 prosent av makspuls 12 timer i døgnet.

Men til en labrador som er med på tur og trenes godt, ville jeg fôret akkurat det samme som til sledehundene, bare gått ned på mengden. Valpene mine får også et fôr med 50 – 55 prosent av kaloriene fra fett. Jeg kan love deg at pelsen skinner og at de har en muskelmasse og vitalitet ikke noe tørrfôr kunne gitt dem.

Opp til halvparten av fôret kan godt bestå av tørrfôr, uten at det går utover prestasjonsevnen. Men jeg vet ikke om noen hundekjører på høyt nivå som ville våge å bruke så mye tørrfôr. Selv ikke de som via sponsoravtaler får tørrfôret gratis og må betale en del for kjøtt, fisk og innmat.

Dette var noen betraktninger. Nå er det opp til deg hvor vanskelig du vil gjøre det. Alt i alt tror jeg nok det viktigste for hunden din er væskebalansen, at urinen er blank, ikke gul. Passer du på dette vil nok hunden yte bra. Om vinteren er det lett å glømme hundens væskebehov, enda det er lettvint å ha en termos med buljong til hunden, og gi den 2,5 desiliter for hver times hard aktivitet.

Jan Vidar Dahle