EKSTRA PEPP FORTSETTER

Jeg spør videre ang. ekstra pepp til hunden i harde belastningstider. (Hard belastning for meg kan sikkert ikke sammenlignes med hard belastning for hundekjørere, som kjører mange mil. Tenker på mye hodearbeid som spor, felt, rundering, teigsøk, ettersøkninger etc. Hunden min har et jevnt belastningsnivå med kondisjon; som sykling, svømming, snørekjøring, turgåing, løping etc.)

Kan man kjøpe buljongpulver/ terninger i butikken? Dette er mer lettvindt ved kurs etc./ trodde dette produktet inneholdt for mye salt. (Hjemme lages kraften)

Eggepulver er ikke vanlig butikkvare. Kan du anbefale en leverandør?

Jeg har en unghund schäfertispe på ca. 26 kg. Kan du anbefale en daglig rasjon med ris, buljong, eggpulver og vom/ kjøtt i tillegg til tørrfôret? I hvert fall hvor mye av den enkelte bestanddel, for feil her også kan medføre bivirkninger. (Daglig mengde tørrfôr er ca. 420 gr.) Hvor mye bør jeg bytte ut tørrforet med ’våtforet’? Hvor mye ekstra bør man øke rasjonen ved vinterstid – hunden sover inne om natten.

Før en kravperioden med belastning vil jeg sjekke ut og teste dette for å se om hva som skjer med hunden – avmagring, stabilitet eller oppfeting for så å trekke erfaring og justere mixen for da har jeg malen fra deg. ;o)

Etter en økt sier du påfylling innen et kvarter med 50 gr. med karbohydrater. Er dette ris og buljong?

Mange bruker å blande i vannet geitmelk, kattemat, leverpostei etc. for å få hunden til å drikke litt ekstra. Dette blir som du sier påfylling på forhånd, men er det ikke bedre med fulle celler enn ’halvfulle’ celler. Jeg merker veldig godt hvis jeg ikke har drukket mye før og etter ved en belastning selv om det medfører mye doløping. Slipper i hvert fall hodepine og svimmelhet etter et par dager. Det er vanskeligere å reparere veskebalansen da.

Jeg trenger litt teskje informasjon for jeg ønsker å vite mest mulig om hvordan jeg skal forholde meg. Dette er noe jeg ikke kan mest om og jeg høre en masse råd. Ikke alle råd er gode råd er nå min erfaring. Dine råd er gode råd.

Hilsen teskje kjærringa

Svar fra Jan Vidar Dahle

For hvert gram vom/innmat du bruker, tar du bort et gram tørrfôr. Passelig blanding er halvt om halvt. Et greit utgangspunkt er å gi hunden 250 gram tørrfôr og 250 gram vom per dag. Men så må du raskt gå inn og justere dersom dette viser seg å være for mye eller for lite.

Å gi hunden drikke i form av kjøttkraft er mest aktuelt på tur om vinteren. Med lunka kjøttkraft drikker gjerne hunden i det den får væsken servert. Du kan også bruke tørrfôr blandet i lunka vann. Det viktigste er å blande inn noe som gjør at hunden drikker det. Vanlig pulverbuljong med salt er neppe ideelt. Vanlig kjøttkraft uten krydder er bedre. Vannbehovet ved stor aktivitet er cirka 2,5 desiliter i timen.

Strategien med å servere karbohydrater like etter aktivitet er noe som er aktuelt bare hvis hunden har jobbet svært hardt, slik at den er virkelig sliten. 50 gram karbohydrater er da passe. Du kan for eksempel blande 50 gram kokt ris med et par desiliter kjøttkraft.

Hunders væskebalanse er god om de må tisse etter å ha sovet, og at urinen er lys i farge. Siden hunders fordøyelsessystem er vesentlig kortere enn menneskets og siden de mangler evnen til å bryte ned enzymer på samme måte som planteetere, så kan de heller ikke gjøre seg nytte av en oppfylling av karbohydratlagrene på forhånd. Ja, faktisk trenger ikke hunder karbohydrater i det hele tatt, hvis de får nok hvile, siden hunders energiomsetning og fordøyelse er virkelig annerledes enn mennesker! Å erstatte tømte karbohydratlagre er kun aktuelt dersom hunden har jobbet helt opp mot maksimal yteevne. Ellers vil hunden greie seg med å forbrenne fett. Og uansett er fett hundens viktigste energikilde i alle sammenhenger.

Jeg tror at disse rådene jeg gir om oppfylling med karbohydrater først og fremst er aktuelt for trekkhunder og jakthunder, og muligens andre svært intense og langvarige aktiviteter. For vanlige turer og vanlig hundehold er det viktigere at hunden stort sett alltid har tilgang på frisk vann. Om vinteren spiser hunder snø, men dette gir lite væske sammenliknet med temperert væske, særlig dersom snøen er kald og tørr. Hvis du skal på en lang skitur fra morgen til kveld eller en tur over flere dager, så bør du gi hunden væske annenhver time. Et par desiliter er nok. Resten av væsken hunden trenger får den da i hovedmåltidet om kvelden. Og da er det lettest om væsken tilsettes noe som gir høy smakelighet, slik at hunden virkelig drikker. Forøvrig kan du også gi biter med vom eller kjøtt, 100 til 200 gram, i steden for væske. Kjøtt består for det meste av vann, og hunden opprettholder altå væskebalansen selv under svært anstrengende og langvarige belastninger, om de bare får disse små snackepausene. Altså gir du enten kjøttsuppe eller en bit vom/kjøtt.

Jan Vidar Dahle