Elghund

Jeg har noen spørsmål jeg håper du kan svare på: Når (alder) bør man slutte å bruke en elghund til jakt? Hvordan bør man fore en voksen elghund, hvor mange ganger om dagen og med hva slags for? (Bruker LABB-tørrfor, men jeg vil bytte merke, da hunden ikke liker smaken) Og kan man få en elghund (nå 5 år) til å bli så lydig at han kan gå løs selv om den brukes til jakt? (hunden er ikke min, og den har fått en ganske dårlig «start» når det gjelder oppdragelse osv. (sto ved låveveggen, som så mange andre elghunder) nå bor hunden hos meg, men eieren bruker den under jakta) Når jeg er alene med den er den såpass lydig at jeg tørr å ha den løs i hagen.

Svar fra Jan Vidar Dahle

Til det med alder er svaret at du må se an din egen hund. Dersom den fysisk greier jakta, er ofte eldre hunder svært effektive å jakte med. Mange 11 år gamle elghunder har vært brukt med hell. Dersom hunden holdes i tynneste laget, slik at du aner ribbeina når du stryker den langs sida med håndlatene, så har hunden det mye lettere.

En voksen hund kan fôres en eller flere ganger dagen. Ved jakt er flere små måltider mer hensiktsmessig en ett stort. Både for å unngå overbelastning av fordøyelsessystemet og fordi flere små måltider gir bedre opptakelighet av næringsstoffene. Dersom hunden har behov for mer energi enn den får gjennom litt tørrfôr er det ingen idè å gi den enda mer av samme slaget. Da bør du heller supplere med kjøtt, innmat og/eller hundepølse beregna for aktive hunder.

Hvilket tørrfôrmerke du bruker har ikke så mye å si for appetitten. Viktigere er det at hunden kun får ha maten framme svært kort tid, og at den ikke får noe mellom måltidene. Likevel skal du selvfølgelig bytte merke hvis du ikke er fornøyd med det du bruker nå.

En elghund kan garantert bli så lydig at den kan gå løs, uten å gå ut i søk. Selv i skogen. Jeg har selv hunder med MEGET sterk jaktlyst, og de er alle løse hver dag. Velg områder som ikke har elgspor, og ei langline kan være lurt i begynnelsen. Tren en del dressur daglig, slik at hunden får tillit til deg og venner seg til at du setter grensene. Vær også nøye med å ha en del faste rutiner og regler, for eksempel å sitte og ikke gå fram til maten før hunden kikker på deg og du sier «væresegod». Andre fine regler er at hunden sitter og venter på ditt «værsegod» før den får gå ut utgangsdøra, ut av bilen og å få fri fra kobbelet. Si aldri «værsegod» før hunden tar øyekontakt. Dermed lærer den at dere samarbeider og at du er lederen.

Du blir fort kjent med hunden, og merker hvor god kontroll du har. Du skal selvfølgelig ikke ta unødige sjanser.

Lykke til!

Jan Vidar Dahle