Epilepsi

Hei igjen.
Takk for svaret jeg fikk sist jeg spurte ang. epilepsi. Det er ett par andre ting jeg lurer på som har med selve anfallet å gjøre. Er det f.eks. noen «fasit» på hvordan ett anfall er? Eller kan det være forskjellig i fra hund til hund? Nå mener ikke jeg hvor kraftig anfallet er. Vår hund hadde som jeg nevnte i forrige spørsmål to anfall på samme dag. Da lå han på gulvet og ristet og det skummet ut av munnen hans. Når det var over hadde han problemer med å reise seg, men det gikk jo til slutt.
Nå på tirsdag hadde han 6 anfall i løpet av 9 timer. De anfallene var annerledes. Det virket som om de var todelte. Først så lå han og ristet som første gangen. Så virket det som om det var noen få sekunders «pause» og så var det som om krampene var lengre, han trakk bakbena nesten helt opp til magen og ulte noe forferdelig.Han uler vanligvis ikke i noen situasjoner, og denne ulingen var forferdelig sår. Ingen andre epileptiske hunder vi har hørt om har hatt denne ulingen. Er dette virkelig normalt? Denne dagen trakk han seg for første gang også unna oss. Han ville rett og slett ikke bli kost med. Og han er vanligvis «plagsomt» kosete innimellom.
Vi har selvfølgelig vært hos veterinær og fått tabletter til han. Men glemte da og spørre om dette. Det er forferdelig å se hunden har det så vondt. Vi tør ikke å la han være alene hjemme når vi er på jobben. Så han har vært med nå den siste uka.Vi er så redde for at han skal på anfall når han er alene. Hvor lenge bør vi ta han med oss?
Eller er det bare jeg som er en hønemor?

Takknemlig for svar.

Hilsen Hanne

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei!
Dersom hunden din står på tabletter og likevel gjennomgår anfall slik du beskriver dem, bør du snarest ta kontakt med dyrlegen din igjen!! Tablettene har da ikke den effekten man forventer. Som skrevet tidligere, finnes det flere alternativer av medisiner til epileptiske hunder.
Hvordan epilepsianfall arter seg hos hund, er veldig varierende. Men en del eiere har beskrevet at hunden tydelig har en «aura» (begrep fra humanmedisin), hvor hunden en periode er mer vaktsom, usikker eller evt klengete, forut for selve anfallet. En del hunder kan ule under anfall. En del blir også redde og usikre i etterkant av anfallet. Om hunden trekker seg unna, så skal du respektere det. Ikke tving deg innpå en hund som har / har hatt anfall! Det er ikke sikkert den er helt «klar», og den kan finne på å gjøre utfall mot deg selvom den ellers er verdens snilleste. Den er rett og slett ikke seg selv!
Rent etisk og dyrevernsmessig, så har ikke hunden din det godt når den har så mange og hyppige anfall. Det er derfor ytterst viktig at du holder god kontakt med dyrlegen din fremover. Husk også at det finnes andre sykdommer som kan gi epilepsilignende symptomer. Dersom hunden ikke er undersøkt for evt andre sykdommer før, bør det vurderes.
Håper du og dyrlegen din finner en funksjonell løsning for hunden din!
(Fortell gjerne hvordan det går videre…)

Hilsen
veterinær Margareth B. Hals
Tromsdalen Dyreklinikk