Feilinformasjon

hei

nedenfor følger et spørsmål og et svar fra dere gitt her på Canis sitt ekspertpanel.
Etter mitt skjønn, oppereres det med endel feilinformasjon i dette svaret (bevist eller ubevist??)

I svaret har jeg lagt inn mine kommentarer.

Hund og sau.

Snakket nettopp med en som hadde vært og «strømmet» sin
hund mot sau, og ble litt sjokkert. Det hørtes jo ut som en en
skikkelig bestialsk greie! Kan det virkelig forsvares å påføre
en hund slik smerte, altså? Det må da finnes andre metoder
som er langt bedre, f.eks. å lære hunden å ikke jage sau ved
å venne den til sau?

Nina.

Hei

Å strømme hunder mot sau er nokså vanlig, og som du sier er det smertefullt. Det er heller ikke spesielt effektivt.

80% av hundene blir sauereine, ifølge statistikk.

En god del hunder blir sauerene (men det er selvfølgelig grunn til å stille spørsmål ved om de ville ha jaget sau i utgangspunktet)

Hundene vil ikke bli gitt elektronisk impuls, dersom de ikke jager sau. Dette betyr at hvis hunden ikke jager sau, så får den heller ingen impuls.

, mens veldig mange kobler strømmen til noe annet.

Hva for noe annet kobler de strømmen til ?? Har du belegg for den påstanden ??

Hvorvidt det kan forsvares å påføre hunder slik smerte er forsåvidt et moralsk spørsmål, og i tilfellet med saueavvenning er jeg enig med deg i at det ikke kan forsvares.

Mener du da at det heller bør innføres båndtvang året rundt, eller hvordan skal hund/sau problematikken ellers løses ?

Som me all straff er det vanskelig å si på forhånd hva hunden kommer til å lære og i dette tilfellet er sjansen for at hunden lærer det vi hadde tenkt den skulle lære alt for liten.

Som tidligre nevnr, så lykkes dette i 80% av tilfellene. Grunnen til at det ikke lykkes i de resterende tilfellene er eiers/dressørs manglende bruk av dummy, omgivelsene, og selvsagt dressørens evne til timing. Samt at hunderase spiller inn.

Det finnes nok andre metoder, men om de er langt bedre med hensyn til resultat er vanskelig å si. Sannsynligvis vil andre tilnærminger kunne være like effektive, men uten de skadeeffektene man har ved å gi hunder strøm.

Hvilke ?

Tilvennning til sau er nok en god metode i mange sammenhenger, for mange raser, men det fungerer nok best for de som bor på steder med mye sau og velvillige sauebønder.

Det er blitt utført forsøk med å la hunder preges på sau fra tre ukers alder. Selv med regelmessig omgang med sau fra svært ung alder, så viser det seg at også disse hundene jager sau i gitte situasjoner.

Noen raser er nok langt mer tilbøyelig en andre til å jage sau, og dette bør en ta hensyn til når en vurdere tiltak.

Riktig.

Ofte vil det være vanskelig å komme i mål med sauavvenning fordi hunden til stadighet kommer i kontakt med sau på fjellet etc. slik at jaktlysten stadig stimuleres. Hunder er jo tross alt rovdyr og det er selvfølgelig viktig å ta hensyn til sauene også.

Med vennlig hilsen

Fjellanger Hundeskole AS
Maj-Brit Iden

mvh
SB

Svar fra Fjellanger hundeskole

Hei
Takker for tilbakemelding.
Meg bekjent er det gjort nokså lite vitenskapelig arbeid på ulike metoder for saueavvenning og hvor effektive disse er. En av de studiene som er gjort er Frank O. Christiansen doktorgradsoppgave. Som du sier er resultatene fra hans tester at rundt 80% av hundene blir sauereine. Det vil si at 20 % ikke blir det.
Jeg forstår poenget ditt, men i bunn og grunn handler ikke dette om fakta men om hvordan man opplever risikoen.

Meg bekjent er det båndtvang i beitesesongen over hele landet. Det vil si at hunder ikke skal være løse i denne perioden, sauereine eller ei. Jeg synes det er vanskelig å argumentere for at folk skal bruke saueavvenning bare for å kunne bryte norsk lov. I vinterhalvåret er det de fleste steder mulig å finne områder hvor det ikke er sau og hvor hundene kan være løse. Mange steder er det fullt mulig også om sommeren. Jeg seg problematikken med jakthunder hvor man er avhengig av å ha hunden løs i områder hvor det beiter sau, og det i så fall ikke så mange veger utenom strøm. Veldig mange hunder skal imidlertid ikke brukes på jakt, og etter min oppfatning bør det da legges andre kriterier til grunn. 80 % sjanse for at hunden skal være sauerein er 20 % sjanse for at den ikke er det. I en situasjon hvor en risikere at hunden blir avlivet hvis den tar sau er det for meg en relativt stor sjanse å ta. Det er selvfølgelig en vurdering hver enkelt av oss må gjøre. Jeg tror det er uheldig å stille spørsmålet opp slik du gjør, at hundene enten må gå i bånd hele året eller strømmes mot sau.

I tillegg til dette kommer at i hvert fall Christiansen bare har testet tre raser; Norsk Elghund, grå, Hamiltonstøver og engelsk setter. Det er ikke sikkert at de er representativ for hele det utvalget av raser vi har. Nok et problem med saueavvenning slik det gjøres i mitt nærområde i allefall er at treningssituasjonen lett kan bli for ulik den situasjonen en møter i virkeligheten slik at generaliseringsbiten ikke fungerer.

Faren for at hunden skal koble andre ting til strøm er tilstede, og er som du nevner avhengig blant annet hvor dyktig treneren er, og kanskje også i hvilken grad sauene oppfører seg som de ville gjort i fjellet.
Det finnes ikke særlig mye dokumentasjon på verken det ene eller andre når det gjelder saueavvenning. Når det er sagt har jeg sett hunder bli redd lyden av grinder og redd folk. Disse og flere andre har heller ikke blitt spesielt redd sau. Det beviser selvfølgelige ingenting, annet enn at alt ikke er rosenrødt når det gjelder strømming.

Jeg vil ikke gå så langt som å si at det alltid er feil å strømme mot sau, men vil fortsatt hevde at for hunder som ikke brukes til jakt er det god grunn til å vurdere risikoen opp mot behovet for å ha hunden løs i de områdene og de periodene det er snakke om.
Med vennlig hilsen
Maj-Brit Iden
Fjellanger Hundeskole AS