Heisann! Jeg har en 5 år gammel engelsk springer spaniel som blir altfor fet for meg. På grunn av tilbakevennende prostatitt var kastrering nødvendig, med det resultat at han spiser alt han kan få i seg, stjeler mat hvis han har den minste mulighet. Han har også i lengre tid vært plaget av ekstrem flassing/røyting, klør endel, problemer med ørebetennelser til tross for godt stell, og nå også perodevise smerter i høyre bakben som vi ikke finner noen forklaring på. Jeg har alltid foret på dyre tørrfor, også fra veterinær uten noen forbedring. Nå vil jeg prøve å gå over til kjøtt/fisk som jeg har god tilgang på. Hvilket blandingsforhold bør jeg gi? Skal jeg gi han ekstra vitamintilskudd/olje? hva med ris? han veier 30 kg, og kan godt gå ned 4-5 kg for å nå sin matchvekt fra før problemene startet. Jeg vil også nevne at han helt siden jeg fikk han som valp har bæsjet flere ganger under hver tur, avføringen er alltid litt løs. Han får daglig min 2 timers mosjon, han løper stort sett løs i eget tempo. Jeg er litt redd for å sykle da dette ser ut til å forverre problemet med høyre bakben.
Fet springer spaniel
Svar fra Jan Vidar Dahle
At hunden din er fet har ikke noe med dens egenskaper å gjøre, strengt tatt, men med at den får for mye mat i forhold til hva den forbrenner. Mindre mat er riktige resepten! Du kan trygt gi hunden rundt 60 prosent av vanlige fôrrasjoner, inntil hunden er slank. Det tar noen uker. At hunden eter alt den kommer over er et sunnhetstegn, sjøl om jeg innser at oppførselen kan være problematisk. Fall bare ikke for fristelsen å gi dyret noe mellom måltidene. Ett måltid døgnet er riktig framgangsmåte for en frisk, voksen hund som ikke er for tynn. Overvekt er smertefullt, og gir risiko for en rekke sykdommer, blant annet leddlidelser, muskelsmerter, forstrekninger og forstuvninger, sukkersyke, kreft mm. Overvekt forkorter hundens levetid. Husk at i naturen må hundedyrene lete og løpe lenge mellom hvert måltid. Det er dette faktum som har gitt hunden dens berømte apetitt. Hunden er laget for å kunne gå lenge mellom hvert måltid. Ved å gi hunden mat når den tigger utnytter du hundens manglende tenkeevne for å gjøre det behagelig for deg selv. Dette er dårlig gjort overfor hunden.
Det er kun ett av problemene dine jeg vil nevne noe om, og det er haltheten. Dersom hunden løper løs to timer dagen, så er dette vanligvis bra, men det umuliggjør heling av skaden i foten. Jeg anbefaler deg å gå med hunden i bånd hele tida en periode på to – tre uker eller lengre. Da får skaden sjanse til å leges. Tren heller dressur og sporoppgaver i bånd i denne perioden, så får hunden den stimulig den trenger, og dere får det hyggelig sammen. Du forteller ellers om plager hunden din lider av. Det er en veterinær som må undersøke og behandle. Det er neppe forsvarlig for meg å spekulere over dette via Internett. Hunden må undersøkes grundig av en dyktig veterinær.
Når det gjelder fôring med animalske råvarer så fungerer det svært godt om du gir halvparten tørrfôr og andre halvparten kjøtt/fisk/slakterester. Slakterester, kumage og kjøtt bør serveres rått, mens fisk gjerne kan kokes. Til denne blandingen kan man tilsette et multivitaminpreparat. . De billigste vitaminene tror jeg er dem som er beregna for svin, og som selges på Felleskjøpet. De er meget velegnet. Et vitamintilskudd ikke nødvendig før man fôrer med mer enn femti prosent (regnet i vekt) animalske råvarer. Ideen om å tilsette ris er glitrende i ditt tilfelle. Ris er god slankekost for hunder, og er kjempebra mot løs avføring.
Jan Vidar Dahle