Jeg hører stadig om mat hunder ken bli syke av,ja til og med dø av.Sist var det en hundeeier som sa at hunder kunne dø av kalkunskinn,nøtter og sjokolade,ja til og med lever.Hva skal man overhodet ikke gi hunder? jeg bor et sted i byen hvor det flyter av mat på fortau etter helgen og helligdager som er halvspist i alkoholrus og selvfølgelig følger jeg med om hunden får noe av dette i seg,men 100%sikker kan jag aldri være på at den har fått noe i seg.
finnes det mat hunder kan bli syke av?
Svar fra Jan Vidar Dahle
Noen liste over hva som er farlig mat for hunder har jeg ikke, men jeg har hørt om problemet med skjokolade, og gir ikke dette under noen omstendigheter til hundene mine. Når det gjelder lever er det ikke andre problemer med dette enn at du bare kan gi begrensa mengder om hunden ikke skal reagere med løs mage. På den annen side regnes rå storfelever som et svært viktig tilskudd. Mange hundekjørere i toppen har opp gjennom årene basert fôringa på en diett der opp mot 20 prosent består av lever. Årsaken til at rå lever virker prestasjonsfremmende på brukshunder er nok en kombinasjon av høy smakelighet, godt innhold av væske og at lever inneholder mye jern (viktig ved bygging av blodlegemer, noe som bedrer blodets evne til å frakte oksygen såsant det kombineres med omfattende trening.
Torskelever, tran (olje kun utvinnet fra fiskelever) og visse andre fra marine dyreslag har ekstreme konsentrasjoner av A-vitaminer og kan derfor ikke gis i særlige mengder. Med tran ser en barneskje et par ganger i uka ut til å være nok.
Kalkunskinn har vært brukt som ensidig hundefôr da dette er et overskudd fra matproduksjonen i noen land, og jeg hørt det skal være problemer med å gi for mye over lang tid – uten at jeg kjenner til hva problemet består av.
Jeg har også hørt om tilfeller der grillet, kokte eller stekte bein, særlig kotelett- og kyllingbein, har gitt enkelte hunder problemer. Det lureste er nok å gi bein råe, selv om mange jeg har pratet med sier de aldri har hatt problemer med å gi alle slags bein og alle rester fra middagen. De lar bare hunden selv sortere ut det den ikke vil ha, så som alt for sterkt krydret mat.
Noen mennesker er fryktelig engstelige for det meste. Jeg tror sunn fornuft og det å gi hunden vanlig hundemat er en utmerket løsning. Gi hunden hovedsaklig rått kjøtt av det du får tak i rimelig, men også innmat om du har tilgang på det. Rå, saftige kjøttbein har hunder alltid hatt på matseddelen, og det ser ut til at det ikke fins mye som er bedre for dem enn det. Det kan være greit å spe ut hundematen med kokt ris, godt kokt havregrøt eller med tørrfôr. Grunnen til at jeg sier «spe ut» er at slik mat er helt greit for sultne hunder, selv om næringsverdien kan være så som så. Og jeg sier «godt kokt» fordi hunden opplagt ikke er noen planteeter fra naturens side og at kokingen forhindrer overbelastning av fordøyelsesapparatet (ta en titt på tanngarden hvis du ikke forstår helt hva jeg mener med at hunden først og fremst er kjøtt- og beineter…).
Vennlig hilsen
Jan Vidar Dahle