Fisk

Heisann.
Lurte bare på om du har noen formening om Abbor til hund???? Eller sik for den del…? Og bør fisken kokes eller fryses før den gis til hunden? Og fortsatt er ikke fiskebein farlig???
Hilsen Fortsatt litt skeptisk til bein…. (hehe)

Svar fra Jan Vidar Dahle

Sik er vanlig å gi frossen, men rå. I hundeløp er den heldig som har tilgang på sik, siden sik regnes som en av de beste formene for snacks sledehundene kan få. Det er noe med smaken på sik, sies det, i tillegg til næringsverdien. Selv er jeg overrasket over hvor raskt mine egne hunder har slukt i seg halvtint, rå sik de gangene de har fått smake det. For vanligvis liker hundene mine fiske best kokt, kanskje bortsett fra laks.

Abbor kan du selvfølgelig gi på samme måte. Den har en del nydelig fett, og ikke minst rikelig med næringsrike bein.

Selv pleier jeg å koke fisken til hundene mine, og det fungerer veldig bra. Beina fordøyes godt. Jeg gir MYE hel, usløyd ferskvannsfisk (mest røye), og noe laks (sløyd, rå, halvt opptinte laksekoteletter). Jeg betaler heller litt ekstra for å få fatt i fisk enn å gi tørrfôr som jeg i perioder har fått tak i nesten gratis. Fisk er bedre.

Den hundetypen jeg har, alaskan husky, er fullstendig basert på fisk. Alle de store kennelene i Alaska som utviklet sledehunden fram til det den er i dag baserte fôringa ensidig på ferskvannsfisk, kokt, frosset eller surnet. I flere hundre hundegenerasjoner har disse hundene verken fått kjøtt eller tørrfôr, men bare fisk. Fra valp til gammel hund. Å ha en kennel for sledehunder i Alaska selv i våre dager betyr at du først må skaffe deg det mest grunnleggende, nemlig tilgang til fisk.

Det eneste fiskebeinet du ikke må koke, er hodet til gjedda. Det må gis rått.

Jan Vidar Dahle