Hei!
Jeg har en dvergschnauzervalp på 11 uker som ble foret med Eukanuba tørrfor fra oppdretter. Jeg har fortsatt med Eukanuba, men gir i tillegg rått oksekjøtt (kjøpt i frosne terninger i «hundebutikken», som jeg tiner og blander i tørrforet).Oksekjøttet byttes ut med eggeplomme to ganger i uka.Er dette «grei» foring for en valp? Hvor mye kjøtt kan han få? (han liker selvfølgelig kjøttet mye bedre enn tørrforet…)
I tillegg lurer jeg på i hvilken alder han kan få bein, og i så tilfelle hva slags bein? Hvor gammel må han være før han kan få disse røkte griseørene som selges? Har nemlig «hørt» at bein og griseører ikke skal gies til valp..?
Dette ble mange spørsmål, men det er veldig lenge siden jeg har hatt hund…
Mvh Lene.
Svar fra Jan Vidar Dahle
Takk for spørsmålene, Lene, det var da ikke så mange!
Først må jeg jo få gratulere og ønske deg til lykke med schnauservalpen din, som jeg tipper er i stand til å sjarmere de fleste i senk ved hjelp av søthet og små rampestreker.
Det kommer veldig mye reklame om hundefôr, – og lite informasjon. Derfor tror mange at tørrfôr er det beste for hunden, enda tørrfôr lages av relativt simple og lite fordøyelige råvarer og med alt for mye planteavfall, lite fordøyelig stivelse, tremasse og aske. Bare sjekk innholdsfortegnelsen, selv om den ikke sier noe om kvaliteten på råvarene eller at de råvarene som opprinnelig hadde kvalitet er ganske så ødelagt av den langvarige oppvarmingen som er nødvendig for å få alt sammen til å likne kuler og ha mulighet til i hvert fall å komme gjennom hunden. Hvis tørrfôret inneholder sukkerroer, betemasse, maisstivelse, hvete osv. så kan du slå deg til tåls med at stort sett alt annet er bedre.
Vel, så rent praktisk. Til små valper gir vi alle slags ben, men de bør være rå og helst fra unge dyr. Veldig grove ben fra gamle dyr er for harde. Friske, saftige kjøttben fra kalv, lam, svin og kylling er perfekt. Bena gir hunden mineralene den trenger, særlig kalk, mens kjøtt, sener og fett gir næringsstoffene. Ben er et veldig komplett fôr, og du trenger strengt tatt ikke gi så mye annet. Men innmat, muskelkjøtt, lettkokte egg og til og med fisk (inkludert bein) er utmerket.
Litt tørrfôr kan gjerne blandes inn, men velkokt havregrøt eller ris gjør samme nytten i de fleste tilfeller. Av godsaker du kan sette til fins det jo både generelle vitaminpreparater og alle mulige lure og kostbare kosttilskudd. Jeg sier ikke dette er nødvendig, men vi vet at ølgjær og en teskje skje matolje dagen (for din lille hund) er bra. Hvitløk gir noen, og det er sunt, men lukter som du vet tydelig.
Fordelen med tørrfôr er at det er lett å lagre og lett å ta med seg og å servere. Mange foretrekker å la halvparten av maten hunden får være tørrfôr, siden det da er lett å gi kun tørrfôr en dag man ikke har noe annet eller er på reise. Uansett fordøyer hunder all mat best om de får små måltider flere ganger dagen. Når hunden blir voksen kan den godt få mat bare en gang dagen, men å dele det opp i to, tre knøttsmå måltider gir bedre fordøyelse, særlig når vi gir hunden litt forskjellig mat fra dag til dag.
Griseører kan du gi fra valpen er fire uker gammel. Det er da valpene også liker å holde på med saftige kjøttbein, selv om det blir mest sutting, og mindre spising.
Ta ikke feil av hundens tenner, de er laget for å tygge bein. Da holder tennene seg også hvite og pene livet ut, og du slipper normalt at hunden får så dårlig ånde. Eneste bein som kan gi vel stor tannslitasje på sikt er om du gir for mye grove lårbein og andre kraftige bein fra voksent og gammelt storfe og fra elg.
Jan Vidar Dahle