foring og overtrening…

Hei!
Førs vil jeg takke kjempemye for en flott spalte med gode, seriøse(!!!) svar!! Kjempebra jobba 🙂
Jeg har et par ting jeg lurer på;
Mine to hunder er ganske så aktive, og har vært foret på halvparten tørrfor (purina høyenergi) og halvparten vom. (Pluss litt råe ben, rått kjøtt og noe egg innimellom.) Men dette er tydeligvis ikke nok, for hundene har tapt seg ganske bra i vekt, og yngstemann på litt over året (som alltid har vært meget slank) er rett og slett mager – finnes «overhodet» ikke fett på kroppen. Man kjenner alt av bein og knokler. Har derfor måtte (?) øke andelen vom.(har tatt ormekur mot bendelorm ) I den anledning lurer jeg på når jeg skal tilsette vitamin/mineraltilskudd? Jeg hadde forstått det slik at hvis man foret 50-50 med tørrfor-vom så trengte man ikke tilskudd, men når man økte andelen vom så måtte man gi tilskudd for å kompensere for det som ikke finnes i vomma. Men; på dyrebutikken sa de at jeg skulle gi tilskudd uansett så lenge jeg foret med vom, selv om jeg ga halvt om halvt… (jeg bruker Norsk Dyremat sitt tilskudd). Kan du skrive litt om dette?
Det andre jeg lurer på er om en hund som bare trimmes løs kan overtrenes, eller om de regulerer dette selv? Yngstemann min løper stort sett i full gallopp bestandig. Han er løs på tur og tilbakelegger noen mil i løpet av en dag. Når vi kommer hjem fra tur legger han seg rett ned og sover som en stein! Helt tydelig sliten. Vi har hviledager ca hver fjerde dag. Jeg har aldri tenkt på overtrening i forhold til egne hunder, men etter å ha lest noen av dine innlegg ble jeg litt nysgjerrig på dette. Hvor hardt kan en hund trenes før det er aktuellt å være obs på overtrening (når det ikke er sledehunder det er snakk om)?
Dette ble litt langt og rotete, men jeg håper du skjønner hva jeg lurer på!
På forhånd takk =)

Svar fra Jan Vidar Dahle

Når det gjelder fôring så kan jeg bare henvise til spørsmålet ditt: Du har tatt hele poenget og gir hundene dine superkost. Dersom du vil kan du gjerne tilsett ølgjær og C- og E-vitaminer, siden disse bare skylles ut om det blir for mye av dem. Dyrebutikken du referer til kjenner jeg jo ikke. Men jeg kjenner heller ikke til noen dyrebutikk hvor de som jobber har spesiell kunnskap om hva som er sunn fôring av hardarbeidende hunder. Men et emne kan de bedre enn de fleste, og det er hvordan fôret kan skape sunn profitt.

Skal du snakke med mennesker som har erfaringer om fôring av hardtarbeidende hunder må du nok prate med langdistanse hundekjørere og veterinærer som er involvert i forskning nettopp på sledehunder.

Legg også merke til om de du får råd av selv selger et eller annet ferdifôr. I så fall er de kommersielt involvert, og kan ikke hevde å være uavhengige. I det hele tatt tror jeg man skal være svært opphengt i profitt dersom man med velvilje anbefaler kunstig produsert ferdigfôr basert på kornslagg og ødeleggende oppvarmingsprosesser (selv dyre tørrfôrmerker er laget på denne ekle måten). Akkurat som ferdigpakket hurtigmat neppe er sunt for mennesker er mye ferdighundemat ikke spesielt gunstig sammenliknet med naturlige, rå og ferske råvarer.

Hunder trenger rå, kjøttfulle bein, innmat, slakterester, litt moste frukt- og grønnsaker, egg (særlig eggeplommer)og gjerne litt fisk (tørrfisk er supert). Hunder kan også spise mye annet fôr, for eksempel kan man spe ut hundematen med litt overkokt ris eller enda bedre, med grøt kokt av lettkokte havregryn. Tørrfôr er egentlig helt unødvendig, og i store mengder sannsynligvis svært uheldig. Det er heller ikke sant at hunden trenger alle nødvendige vitaminer, mineraler, enzymer, fettsyrer, aminosyrer osv. hver eneste dag, i hvert eneste måltid. Poenget er å gi omtrent alt det hunden trenger over noen uker. Akkurat som du ikke tar skade av å spise fisk og poteter en dag, og kjøtt, grønnsaker og ris en annen. Tørrfôrprodusenter har greid å overbevise markedet om at hunden skal ha et såkalt «velbalansert» måltid hver eneste dag. Grunnen er på ingen måte at dette har noe med sannheten å gjøre, kun med at det er en nødvendig usannhet som øker salget av ferdigfôr.

Dersom du og jeg hadde tatt oss en tur og studert hva tørrfôret du bruker er laget av og hvordan det er laget, så tror jeg du hadde kastet den sist åpnede tørrfôrsekken rett i søpla og lagt en tung stein oppå søppelspannet slik at ingen dyr kunne komme i kontakt med innholdet. For å fullt ut forstå hva jeg mener kan du lese boka «Give your dog a bone» som du får kjøpt her på Canis sin webside. Du kan også spørre hvorfor hundekjørere i verdensklassen, som er sponset med så mye gratis tørrfôr de bare vil ha, ikke lar hundene få mer enn 25 prosent tørrfôr under noen omstendigheter.

Det er virkelig et prima utgangspunkt at den ene hunden din er tynn, aktiv og livsglad. Jeg skulle likt å se den, for å vite nøyaktig hva du mener. Det er nemlig mange år siden jeg sist så en familiehund som var for tynn. Jeg ville merket meg muskulaturen og om pelsen var blank. En hund som er for tynn får muskelsvinn og blass pels.

Nå skal du altså få vekta opp på den ene hunden din. Det er ikke vanskelig. Dersom appetitten er begrensningen så vil fast tilskudd av ølgjær gjøre susen. Ellers trenger den to eller tre måltider dagen i steden for ett. Den trenger mer vom og maksimalt en halv liter (250 gram) tørrfôr dagen. Tilsett Vitabena vitamintilskudd, ett gram per kilo hund daglig – men bare om mengden vom i vekt overstiger vekta av det tørre tørrfôret. Fortsett å gi hunden kjøttfulle bein. Får du tak i sauekjøtt så er dette fetest og best. I tillegg skal du tilsette kanskje tre spiseskjeer vegetabilsk olje i hvert måltid. Hvetekimsolje er supert, men også soyaolje eller for eksempel den e-vitaminrike solsikkeoljen er utmerket. (Sjøl bruker jeg sistnevnte.) Gir du i tillegg hunden et bløtkokt egg dagen så får den et kosthold verdig fem stjerner i Michelin-guiden.

En tynn hund skal altså ha måltidene oppdelt. En ytterligere kaloriøkning får du dersom du tilsetter vom i hundens drikke. Dette kan du gjøre ved å helle varmt vann over litt vom. Server mer enn en liter av denne suppa til hunden om morgenen. Gi også slik suppe etter treningsturene.

Og så til overtrening: Ja, en hund kan i høyeste grad bli overtrent også ved løping løs. Dens eget stressnivå holder den i gang, og formen blir kanskje ikke bedre. Hvile er derfor viktig. Aktiv hvile er best, altså at hunden på hviledager kan få turer i bånd og mer psykisk arbeid. Dersom hundens puls slår jevnt og relativt fort når den hviler, så trenger den mer hvile. Hundens hvilepuls er jo urytmisk og relativt lav (60 til 90 slag i minuttet for mange trente hunder, 45 slag for topptrente hunder). Men hundens puls stiger lett bare av at vi plasserer fingrene på innsiden av lårene for å ta pulsen på den, så verdiene blir gjerne litt høyere enn det de egentlig er. På mine hunder er hvilepulsen omtrent 50 slag i minuttet når jeg måler med hånden. På hunder kan du for øvrig ikke ta pulsen i 15 sekunder og så gange tallet med fire. Du må heller kjenne pulsen, vente til den roer seg og så telle slag i et helt minutt. Kanskje dette gir deg en forestilling av om hunden er overtrent.

Det er ikke farlig at hunden din er trøtt og tilfreds etter en real tur. Det er helt ok at den blir sliten. Men når den virkelig segner om og ligger sovende lenge etter en tur, så bør den få hvile godt ett til tre døgn etterpå – hvis du da ikke er på lange overnattingsturer. Det er veldig varierende hvor raskt hunder kommer seg igjen. Dette er både genetisk betinget og en treningssak. Mange alaskan huskier har en ekstrem evne til rask restitusjon, endel jakthunder likedan.

Men etter hva du forteller blir hunden din sannsynligvis i enda bedre form dersom du lar den hvile litt mer, for eksempel annenhver dag eller hver tredje dag. Den kan også få løpe i noen timer tre dager etter hverandre, og så få et par døgn uten friløping. Og på hviledager kan hunden få rusle rolig i bånd.

Det høres ut som du har herlig yngstemann av en hund!

Vennlig hilsen

Jan Vidar Dahle