Forum

Jeg har sett på forumet at folk har en diskusjnon om vis du forer valpen på valpefor skal den bli kraftigere eller større en som er vanlig for rasen. vet om dette er sant

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei!

Valpefôrets hensikt er å gi optimal vekst – ikke maksimal vekst! Det er neppe mulig å få valpen til å blir kraftigere eller større enn det som er vanlig for rasen uten å gi tilskudd av veksthormoner! Den vil vokse etter en genetisk bestemt takt til en genetisk bestemt størrelse. Når det er sagt, tror jeg nok at avlen i mange raser har favorisert individer som vokser fortere og blir større i en yngre alder en det som har vært vanlig tidligere.

Det du kan påvirke med fôring er fedme. Mange vil ha kraftige valper og gir dem for mye mat (uavhengig av hva slags), resultatet blir en overvektig (fet) valp! Mange vil feilaktig synes den fete valpen er kraftig.

Du kan påvirke veksten med fôringen den andre veien – bremse den. Hvis hunden får litt for lite mat vil den vokse saktere – den vil kunne vokse ut potensialet sitt, men kanskje litt saktere enn den som får rett mengde mat.

Hvis valpen får for lite mat – særlig hvis det er proteiner det er for lite av, vil den kunne bli mindre enn dens genetiske potensiale. Proteiner inngår i alle deler av veksten – dannelsen av bindevev som utgjør brusk, bein, sener – og vekst av muskler og indre organer. Proteiner er også viktige for å danne blodlegemer og for å bygge opp et immunforsvar. En underfôret valp vil derfor kunne bli mindre enn den skulle blitt, være underutviklet på flere områder og ha et redusert immunforsvar.

Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no