Fôr på tur, sykling med hund.

Hei Jan Vidar

Lurer på noe når det gjelder fôr på tur!
Har en hund som har fått rå kjøttmat i et år nå, etter det har han blitt meeeget kresen i mat- veien, blitt godt vant:)

Når vi skal på turer hit og dit(spes.sommeren)er det ikke så enkelt å få med seg rått kjøtt uten av det blir ødelagt og fryste pakker tiner jo fort.
Hva gjør du når du drar på eks.teltturer og andre turer over flere dager?
Bruker du tørrfor eller har du andre løsninger?

Hvis du bruker tørrfor, venner du da hundene til det kort tid i forveien eller lang tid…eller får de litt gjennom hele året?

Jeg kjenner til det frysetørkede vomfôret til Norsk Hundemat, men min kresne(bortskjemte?) hund spiste ikke det. Selv på 4 dagers tur i fjellet med turer på 5-8 timer pr dag med kløv på 4 kilo!
Da var det bedre å sultestreike…

Vurderer å begynne å fôre 50/50 tørt og rått for at magen skal være tilvendt tørrfor, så kan jeg kanskje sprite opp tørrfôret med noe når vi er på tur.

Eller så lurer jeg på hvor langt/lenge jeg kan sykle med hunden min.

Det er en hund med vanlig god form, men ikke topptrent på noen måte.
Jeg er redd for å overanstrenge han og er veldig utsikker på hvor lenge(i travtempo)jeg kan sykle med han?(han er 2 år)

Er en halvtime-timestid nok/mye eller hva??
Ta utgangspunkt i at det ikke er for varmt i været og at jeg har med vann til hunden, og at den er frisk og i vanlig form.

Eller takk for en kjempefin «spalte»!

Svar fra Jan Vidar Dahle

På lange turer og i løp bruker jeg som de fleste konkurransekjørere en blanding mellom tørrfôr og frysetørka vom (www.norsk-dyremat.no). Hermetisk kjøtt/vom (fra Troll) brukes også mye. Grunnen er lav vekt, renslig og lettvint servering og trygghet mot bakterier. Det med bakterier er så viktig i løp, fordi hundene da må takle en stressmengde som gjør magene deres sensitive overfor rått kjøtt. I løp kan det gjerne bli varmegrader midt på dagen, solsteik. Da kan kjøttet bli litt for bakterierikt for en stresset løpssituasjon. Hjemme i hverdagen er magene deres mye mer fleksible.

Hundene mine får litt tørrfôr gjennom hele året, men får av og til brå forandringer uten at det gjør noe. Hvis hunden er vant til ulike typer kjøtt og fisk blir den heller ikke spesielt ømtålig for forandringer. Men i perioder med hardtrening, fra oktober til april, forandrer jeg helst så lite som mulig. Siden jeg bruker lite tørrfôr går det greit også å la dem få et annet tørrfôr enn det vanlige en dag, hvis vi går tom på reise og må kjøpe en fremmed sekk i forbifarten. Men det som hundene er tilvendt fungerer alltid best.

Ulempen med frysetørka kjøtt og vom er høy pris. Men for bare en hund blir ikke utgiften spesielt stor, særlig ikke når det bare gjelder på reiser.

Jan Vidar Dahle