Fra valp til voksen

Hei.

Jeg er eier av en Boxer hann på 8måneder og ønsker avklaring på følgende påstand.

”Når valpen er i ferd med å bli kjønnsmoden og perioden etter modningen bør lek reduseres med andre hanner. Skal hunden nå fremover absolutt leke med andre bør dette skje med voksne snille tisper”

Denne påstanden fant jeg på en Svensk side og omhandlet psyke hos hund. Poenget i påstanden var at unghunden nå var i en periode med modning og usikkerhet. Ble det for mye lek med andre hanner så kunne konkurranse instinktet tøyes og leken ende opp i krangel. Unghunden glemte at valpepasset var utgått på dato. Derfor burde en unghund holdes borte i perioden fra 15måneder til 20måneder med lek.
Vedkommende som mente dette hadde hatt ”problemboxer” tidligere og når han så minsket lek ble hunden sterkere psykisk og tydeligere i språket. Den aggressive holdningen til andre hanner forsvant ettersom erfaringen der kun inneholdt positive bilder fra tidligere lek. En opprettholdt hundens psyke og hadde en mer stabil og rolig hund.

Er dette en erfaring som deles blant andre?

Mvh Endre

Svar fra Gry Løberg

Hei Endre

Når hunder kommer i kjønnsmodning kommer de samtidig i sin andre tilknytningsperiode. Noen kaller det også fryktperiode. Det som skjer da er at hundene lettere vil knytte seg til andre individer, gjerne oss mennesker, og da dette individet som en sikker base å utforske verden i fra. Skjer det noe som hunden blir skremt for vil den søke trygghet hos den som den knyttes til.

Hunder vil i denne perioden være litt mer skvetten og usikker. De lærde strides om hvor lenge denne perioden varer, men den kan hende den varer fra kjønnsmodningen starter og omkring 2 mnd.

Om en skal begrense hundens adgang til å leke med hannhunder for at hunden lettere skal komme gjennom denne perioden kan jeg ikke se som noe råd å gi. Jeg ville heller ta hensyn til at hunden er litt mer skvetten enn vanlig og ikke ta den med på ting som den kan oppleve som skremmende, akkurat slik vi gjør med valpene når de er små.

Det viktige er at hunden får bli med og fortsette og erfare ting slik at vi vedlikeholder de sosiale ferdighetene hunden har begynnt å opparbeide seg.

Håper du har fått svar på ditt spørsmål

Vennlig hilsen
Gry Løberg
www.manimal.no