Freestyle vs. Heelwork to music

Hei Merete!

Velkommen til ekspertpanelet! Kan du forklare forskjellen på Freestyle og Heelwork to music?

Svar fra Merete Andersen Huser

Først vil jeg presisere at det fins forskjellige regler i forskjellige land mht hva som kalles freestyle og hva som kalles heelwork-to-music (HTM). Betegnelsene går også litt i hverandre, fordi noen land, for eks. Danmark og England, bruker HTM som samlebetegnelse for begge grener, selv om de også har delt sporten i to, HTM og freestyle. I andre land, for eks. USA, Sverige og Norge brukes enda freestyle som samlebegrep. Fra neste år ser det ut til at HTM innføres som egen gren, så da blir det to atskilte grener også her. Hva som blir den offisielle samlebetegnelsen er ikke bestemt.
I freestyle er det uante muligheter, freestyle er ofte mest moro, og gir vanligvis den beste underholdningen. Alt som ikke er uverdig, stygt eller skadelig er lov. Freestyle oppmuntrer til stor kreativitet, og i konkurranse kan du score spesielt høyt for kreativ utfoldelse og avstandsarbeid. Vi har heller ingen obligatoriske øvelser her i landet, så det betyr fritt fram. Freestyle er for de som setter pris på friheten til å velge helt fritt hva som passer å ha med, vel og merke innenfor ekvipasjens totale kapasitet. I HTM er det ikke anledning til avstandsarbeid, siden minst 75 % av programmet må bestå av fri ved fot, derav navnet heelwork-to-music. I Norge (som i Danmark) vil det bli 10 godkjente fotposisjoner. Disse må hunden lære å skifte mellom, og holde, selv under bevegelse, og i forskjellig tempo. Hunden må holde seg så nær fører som er forsvarlig i forhold til hundens størrelse. En gylden regel er at i HTM så skal hundens skulder være nærmest mulig førers ben og avstanden skal være den samme gjennom hele programmet. Hensikten med HTM er å vise vakkert fotarbeid og dette krever mer presisjon og nøyaktighet enn freestyle. HTM vil sikkert kunne appellere til mange lydighetsfolk.

Kort oppsummert, så gir freestyle full frihet til å koreografere helt etter eget ønske, og det er fullt mulig å lage en historie med basis i musikken, i stedet for å simulere en dans til musikken. I HTM er det vanskeligere å lage en historie eller et drama, siden hunden stort sett er i en av fotposisjonene. Her er det i stedet aktuelt å danse til musikken med hunden nært. Begge grenene har sin plass innunder det vi hittil har kalt – freestyle.

Merete A. Huser
http://www.kreativtrening.blogspot.com/