Har lyst til å gå over til å fôre hunden min med rått kjøtt. Og lurer på om jeg er nødt til å gi noe i tillegg til rått kjøtt (mineraler, vitaminer, olje, ris… o.l?
Jeg har hørt at jeg bør koke kjøttet for å øke fordøyeligheten, er dette bare tull?
Og hvor gradvis bør overgangen fra tørrfôr til kjøtt gå (over hvor lang tid)?
Fôring med rått kjøtt
Svar fra Jan Vidar Dahle
Kokt kjøtt har vesentlig lavere fordøyelighet enn rått, og er i regelen heller ikke nødvendig av hensyn til bakterier og parasitter. Proteiner brytes i stykker når de kokes, og får mindre næringsverdi. Det er de lange oppvarmingsprosessene som gjør at selv svært kostbare tørrfôr har liten næringsverdi og tung fordøyelighet sammenliknet med kjøtt og innmat.
I tillegg til kjøtt og innmat er det viktig at hunder får tilført kalsium og vitaminer. Den greieste måten å gjøre dette på er å sørge for at hunden får litt lever noen ganger i uka (blant annet jern, C-vitaminer mm.) og rå bein, for eksempel kyllingvinger. Kokte eller stekte bein blir harde og anbefales ikke, selv om en del gir også disse uten problemer. Hundens tenner er helt avhengig av rå bein for ikke å utvikle tannsten og lidelser i tannkjøttet. En sunn og frisk hund som får rå bein har kritthvite tenner helt til den blir gammel.
Hvis du av en eller annen grunn ikke vil gi hunden rå bein og lever kan du i stedet gi et kalktilskudd, gjerne tilsatt vitaminer. Provit er et eksempel på et kalkpulver med vitaminer som er laget for bruk sammen med kjøtt.
Du kan også gi hunden innmat, oppmalt vom fra storfe, alle typer fisk og ikke minst egg. I tillegg er en spiseskje eller to mais- eller soyaolje utmerket for pelsen, hvetekimsolje likedan.
Jan Vidar Dahle