Har lest mye om at man kan gi frossen mat til hundene. Jeg har selv to ni år gamle dalmatinere, og jeg lurer på om man kan begynne på en slik «diett» når hundene er blitt såpass gamle.Eller er det å få servert frossenmat en tilvenningssak som man må la de bli vant til fra de er valper? Jeg tenker på det at det må jo være ubehagelig å måtte spise iskald mat når de er vant til «temperert» mat?
Frossen Mat?
Svar fra Jan Vidar Dahle
Å gi kjøtt og innmat frosset er generelt ikke å anbefale. Problemet er at hunden må forbruke ganske mye energi på å tine opp maten i fordøyelsessystemet, slik at vinninga går opp i spinninga. Hunden bruker nesten like mange kilokalorier energi på å fordøye maten som det maten gir. En viss fare for økning av risikoen for fordøyelsesbesvær og i verste fall magedreining kan heller ikke utelukkes for hunderaser hvor dette forekommer.
På den annen side kan en frossen kjøttbit på størrelse med en kortstokk være perfekt som snakcs for en hund som arbeider hardt. Da gir denne isbiten både væske og nedkjøling. Av denne grunn er det hundekjørere gir frosne godbiter jevnt og trutt underveis. Hundene må hele tiden kvitte seg med store mengder overskuddsvarme, og den kalde kjøttbiten blir da bare kjærkommen. Glem heller ikke at både kjøtt og laks inneholder nær 80 prosent vann, som hunden gjør like god nytte av som rent vann.
En annen situasjon hvor halvfrosset eller til og med skikkelig bunnfrosset kjøtt kan være en fordel er for å rense hundens tenner eller for å øke interessen/smakeligheten. Dette siste gjelder av og til, for noen hunder, ved fôring særlig med hvitfisk og laksefileter eller laksekoteletter. Da er det mange hunder som foretrekker dem halvfrosne framfor bløte og opptinte. Mine hunder gjør det. Og ingenting jeg vet om fjerner tannsten bedre enn halvfrosne laksekoteletter.
Så når du har frosset kjøtt, innmat og fisk i fryseren bør du vanligvis tine det opp før servering. I den forbindelse bør vi huske på at opptining ved kjøleskapstemperaturer sikrer at vannet/kjøttsaften ikke siver ut og holder bakteriemengden nede. Rask opptining i varme fører til eksplosjon i bakteriebestanden, noe som kan gi hunder diare.
… og så er det det da, at jeg kanskje ikke har forstått spørsmålet ditt riktig? At du bare lurer på om du rett og slett kan gi hunden din rått kjøtt, innmat, rå kjøttbein og for eksempel egg? Og heller slutte så å si helt med fabrikklaget tørrfôr. Svaret på dette er i hvert fall et soleklart og utvetydig «jepp!».
Jan Vidar Dahle