Hei! Jeg har en Engelsk Springer Spaniel tispe på 4 mnd. som jeg skal trene bruks med (i NRH). Jeg har ingen erfaring med denne type trening. Spørsmålet mitt gjelder generelt om gjenstandsinteresse: Skal man eller skal man ikke «lekesloss» med hunden med en fille? De gangen jeg gjør det, passer jeg på å ta initiativet til og å avslutte leken. Jeg legger bort filla etterpå. Hunden er ikke spesielt interessert i pinner (kanskje like greit?) og tennisballer, men det virker som kongen er en «hit». Skal jeg fjerne den fra de andre lekene hun har og bare bruke den som en forsterkning når f.eks jeg har gjemt meg og hun finner meg? Hun er såpass matvrak at uansett godbiter går bra. Jeg er litt usikker på om hun er «nok» gjenstandsinteressert og hva jeg kan/bør gjøre? Takk for svar!
Vennlig hilsen Ellinor & Tia
Svar fra Morten Egtvedt
Hei Ellinor!
Gjenstandsinteresse er viktig for en framtidig redningshund av to årsaker:
1. Lek med gjenstander (blant annet kong) kan være en effektiv forsterker såfremt hunden liker å leke.
2. Det kan gjøre apporteringstreningen lettere
Kongen er utmerket å bruke som belønning både hos figuranter og hos deg selv når du trener på lydighetsøvelser o.l. Det er derfor smart å benytte valpealderen til å bygge opp en stor interesse for kongen (og gjerne tennisballer eller fille for den saks skyld, men bruk det som hunden liker best).
Størst interesse for kongen får du hvis den ikke ligger framme hele tiden sammen med de andre lekene. Når du først tar fram kongen skal det være ensbetydende med kvalitetsleking! Ta gjerne med deg kongen på tur. Stans og lek med den noen ganger i løpet av turen. Bruk den som belønning når hunden kommer på innkalling osv.
Du skal ikke være så bekymret for at valpen blir «dominant» eller andre ting fordi du har drakamp med hunden. Det er sterkt overdrevet. Det er greit nok at vanlige familihunder ikke trenger å bygge opp så store lyster, men hvis man skal bruke hunden til f.eks. redningshundarbeid trenger vi mer eksplosivt drivstoff for å si det på en måte. Men du bør helt fra starten finne måter å leke på som gjør at du enkelt kan avslutte leken og få tilbake kongen uten å måtte diskutere med hunden. Det kan være greit å lære hunden å leke med to konger. Kast den ene og når hunden springer etter den viser du at du har en til! Når hunden kommer tilbake med den ene kongen kaster du den andre. Du kan også lære hunden å bytte kongen mot en godbit slik at du enkelt får den igjen. På den måten slipper du konflikter.
For en redningshund er det viktig å ha en nærmest «syk» interesse for det du bruker som belønning. Å bruke tid på å bygge opp interessen for det du skal bruke som belønning er derfor noe av det viktigste du gjør mens hunden er ung. Har du en belønning som hunden er villig til å jobbe hardt for vil all senere trening gå utrolig mye fortere.
Gjenstandsinteresse og apportering henger sammen, men det er fortsatt to forskjellige ting. Jeg har selv en hund som i utgangspunktet ikke var spesielt interessert i gjenstander i seg selv, men han har likevel en meget sikker apportering både når det gjelder gjenstander i sporet, på feltsøk og i andre situasjoner. Han har lært at gjenstander kan byttes inn i hard valuta, dvs. mat (som han er fullstendig gal etter). Dette har ført til at han etterhvert tilsynelatende har blitt svært så ivrig på gjenstander også, men det er maten han egentlig jobber for.
På samme måte trenger ikke hunden din være så veldig interessert i pinner og andre gjenstander du etterhvert vil at den skal apportere. Du kan bare lære den at hvis den holder fast (og senere apporterer) de gjenstandene du vil blir den belønnet med f.eks. kongen (eller godbiter hvis den liker det også).
Apportering er en av de viktigste grunnferdighetene for en framtidig redningshund, så du må gjerne begynne å trene forsiktig på det med en gang. Start med å lære hunden å holde fast apporten og jobb videre derfra. Denne hold fast-treningen går ofte lettere i starten hvis hunden er litt interessert i gjenstanden fra før. Innlæring av apportering er forøvrig beskrevet et annet sted på denne siden (klikk her!).
Lykke til! Kanskje vi sees på et hovedkurs om en stund!
Morten