Går ikke ut på runderingen
Hei!!
Jeg har en border collie på 2 år som er i kl.C i rundering på forrige trening fikk jeg plutselig en vegring på å gå ut. Neste trening gikk fint, så skulle jeg starte på konkurranse og da fikk jeg vegringa tilbake. Jeg har brukt dukk opp kun en gang og aldri brukt lyd. Har dere noen gode råd?
Hilsen Tor
Svar fra Morten Egtvedt
Hei Tor!
Dette er nærmest en folkesykdom blant våre runderingshunder. Problemet er så vanlig at problemstillingen ble brukt som en eksamensoppgave for blivende redningshundinstruktører for et par år siden. Jeg har lagt ut min besvarelse på oppgaven i sin helhet til «ære for deg» og andre som måtte slite med problemet. Alt er kanskje ikke like relevant for din hund, men du kan jo se om du kan snappe opp noe. Artikkelen ligger på http://www.canis.no/rundoppg.html
Det er noen vanlige årsaker som stort sett har skylden.
1. Hundefører har korrigert hunden med «NEI! eller et skarpt «KOM HIT» hvis den går skjevt ut.
I praksis blir den da straffet for å søke (den søker jo selv om det går skjevt) og den kan bli redd for å gå ut. Hvis du kjenner deg igjen er det bare å slutte med det, så trenger du ikke lese resten. Med raser som border collie, belgere og andre hunder som ofte er veldig oppmerksomme på føreren skal det ikke mye innblanding til før det blir vegring og andre problemer.
2. Man går for fort fram i innlæringen
Det vil si at man sender hunden når den ikke er helt sikker på å gå ut, gjerne uten påvirkning selv om terrenget er nytt og vanskelig. Resultatet blir at hunden går dårlige utslag gang på gang og til slutt har det blitt et mønster at den skal gå to 30-metersslag før den (etter litt «oppstramming» hos fører) springer helt ut – eller den vegrer å gå ut i det hele tatt.
Jeg ser du er opptatt av å bruke lite påvirkning under innlæringen, og det er vel og bra, men det er bedre å bruke en liten påvirkning enn å la hunden få sjansen til å gå et dårlig utsalg, eventuelt vegre å gå ut. Jeg sier det så sterkt som at det er en katastrofe å la hunden få lov til å gå dårlige utslag under innlæringen. Gjør heller oppgavene litt enklere (les: kjør en påvirkning) slik at hunden ikke får sjansen til å lære seg dårlig vaner. Og lyd eller dukk-opp eller andre ting – det har ingenting å si. Det er ikke det som er årsaken til at hunden stopper. Det har mer å gjøre med at man går for fort fra påvirkning til ingen påvirkning – kort sagt sender ut hunden når den ikke er sikker på hva den skal gjøre. Les mer om dette i artikkelen.
3. Dårlig figurantdrift
Dette kan skyldes to ting. Det ene er mest åpenbart og det er dårlig figurantarbeid eller at man ikke lar hunden kose seg lenge nok ute hos figuranten, bruker feil forsterker / dårlige godbiter eller lignende.
Men man kan også få dette problemet selv om figuranten jobber bra hvis man kjører veldig mye hard kontrolltrening under søket. Hunden blir da ofte mer opptatt av å ikke komme i trøbbel med far enn å tenke på figuranten. Gjeterhundraser er spesielt utsatt for dette.
4. Øker antall blindslag for fort
Hvis man ikke øker lengden på runderinging GRADVIS vil søksadferden bryte sammen – dette er en naturlov. Hvis man da prøver å kompensere for denne feilen med å presse hunden til å gå ut havner man ofte i trøbbel med det jeg nevnte i forrige avsnitt.
Du får se om noe av dette passer inn i terrenget. Problemet dekkes som sagt mer utfyllende i denne runderingsartikkelen. Du kan også lese en artikkel om innlæring av bringkobbelmelding i biblioteket til Canis (hvis du da ikke har halsmelding). Dette kan kanskje også sette deg på sporet av noe. Send oss gjerne en mail hvis du har kommentarer til rådene eller andre spørsmål. Lykke til!
Morten