Ha hund ute

Hei,

Takk for bra spalte.

Jeg har en spørsmål ang. å ha hund ute. Jeg har en schäfer som jeg godt kunne tenke meg å ha litt mer ute, både fordi det (visstnok?) er sunt og for å få bedre pels – pelsen hennes er litt puslete nå, og hun trenger også kraftig pels ifbm redningshundtrening, da de ofte må stå endel oppstallet ute.

Jeg kan ikke lage hundegård pga. mikroskopisk hage. Jeg har derimot en balkong som står ubrukt. Den er ikke større enn et litt stort bur – ca 1×2 meter, sørvendt. Her har hun utsikt til en litt rolig turvei. Har hatt henne litt der uten at hun har vist voktertendenser – hvis det begynner, så avblåser jeg.

Det jeg lurer på er:

– Jeg vil ikke ha en utehund som peser og svetter inne. Tenkte å ha henne ute bare om natta – da skal hun jo ligge i ro uansett, og det er lite å «vokte» på ute. Kan jeg ha henne ute om natten og inne om dagen uten at hun enten fryser ute eller svetter inne?

– Har hørt om leddgikt på hunder som sover ute – hvordan kan jeg forhindre det?

– Bør jeg ha et isolert hus? Hadde i utgangspunkt tenkt å bruke et Atlas-bur uten dør som skjul for vind og regn og legge isoporplate + teppe i bunnen. Er det tilstrekkelig, eller bør jeg bygge et isolert hus?

– Vannet kommer til å fryse, men det gjør kanskje ikke så mye hvis hun bare er der om natta – da drikker hun ikke noe uansett.

– Er hele hund-på-balkong-prosjektet dødfødt? For trangt, unaturlig veksling mellom ute/inne, ensomt osv? Vil presisere at hun er en veltilpasset hund som trenes masse og får masse sosial omgang med oss – det er altså bare snakk om å ha henne ute om natta eller under arbeidstid – når vi likevel ikke er noe selskap for henne.

Håper på svar!

Mvh. Maria

Svar fra Jan Vidar Dahle

Generelt er inntrykket mitt at hunder som bor ute blir sunnere, uten at jeg helt kan si hvorfor eller egentlig har belegg for at det er utelivet i seg selv som gir helsegevinst. Uansett syns jeg det desidert viktigste er at hunder ikke isoleres for mye, må være for mye alene, enten det er ute eller inne.

Leddgikt tror jeg ikke vi har noe dekning for å si har med om hunden bor ute eller inne å gjøre, men kan ha sammenheng med trekk.

Hvordan utehunder fungerer innendørs har mye med tilvenning å gjøre. Dette er noe jeg som kenneleier har en del erfaring med. Hundene bor ute døgnet rundt året rundt (men er aldri alene), og de som ikke er vant til å komme på besøk inne peser og stresser ved den voldsomme temperaturendringen, særlig om det er 20 minus ute og 20 pluss inne. Hunder som er vant til å være inne stresser mindre. Men selv tror jeg det er urimelig å forvente at hunden skal takle 20 minus like godt som 20 pluss samtidig.

Du må ikke ha et isolert hus, men noen hunder stresser mer uten og hunden trenger kraftigere fôring om huset er uisolert. Tørt og isolerende underlag er derimot svært viktig.

Vann er ikke noe problem her. Hundekjørere har ikke vann stående ute i kulde, naturligvis, men gir i stedet vann servert blandet i noe smakelig (oppmalt kjøtt, gjerne) og serverer før og etter aktivitet samt morgen og kveld. For din hund er ei natt uten vann altså helt ok.

Om hele hund-på-balkong-prosjektet er dødfødt? Jeg tror egentlig det, fordi jeg er usikker på om det gir noe koselig trygghet for en hund der. Men ser hunden ut til å ønske å være der eller at alternativet er bur så kan vel en balkong i visse tilfeller være bedre, særlig om hunden gjør fra seg på et slikt sted, og derfor får gleden av å lette på trykket når den må vente på deg. Alle hunder kan forresten komme seg over et hvilket som helst gelender, og fra en balkong er dette selvsagt livsfarlig. Ved tilstrekkelig isolasjonsangst eller om noe skulle utløse panikk kan hunder du ikke trodde ville gjøre det hopper over.

Hunder som er tett sosialisert på andre hunder fram til fire måneders alder, for eksempel ved å vokse opp løse sammen i en romslig hundegård, har det gjerne direkte godt i en passelig innhegning, så sant de får være to hunder som liker hverandre sammen der. Da har vi en løsning som passer hunden og som gjør det atskillig lettere å eie hund. I noen tilfeller kan det virke som hunder blir så tett preget på mennesker og dårlig preget på andre hunder at hunden får isolasjonsangst ved all atskillelse fra eieren. En slik hund kan være fordelaktig ved mange typer brukshundarbeid og letter opplæringen, men er krevende og mange ganger umulig å få helt til i dagens samfunn.

Pelsen blir nok fyldigere og bedre ved omfattende uteliv, men kosthold og minst mulig kunstig belysning kan være vel så viktig. Når hunden din i redningsarbeid må stå lenge i ro under kjøligere omgivelser enn den er tilvendt anbefaler jeg et godt dekken.

Jan Vidar Dahle